Saray için ağaç katliamı
Atatürk Orman Çiftliği’nde yaşanan büyük tahribatı araştıran CHP, Cumhurbaşkanlığı Sarayı için 10 bin ağacın kesildiğini ortaya çıkardı.
Fırat KozokCHP, en son Cumhurbaşkanlığı Sarayı için büyük bölümü talan edilen Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) 64 yılda yaşanan tahribatı mercek altına aldı. “Atatürk Orman Çiftliği: Bir Emanetin ve Vizyonun Tahribatı” başlıklı politika notunda, yapımı için 10 bin ağaç kesilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın bir hukuksuzluk anıtı olduğu belirtildi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sencer Ayata başkanlığındaki Araştırma, Bilim ve Yönetim Platformu’nun hazırladığı politika notunda AOÇ’nin nasıl talan edildiği şöyle anlatıldı:
* 1 Nisan 1951’de AOÇ yeni bir yapının içine sokulmuştur. Bu düzenleme AOÇ için sonun başlangıcı olmuştur. Yıllar içerisinde hayvanat bahçesi ve lokantalar eklenmiştir. Çiftlik alanı içinde lojmanlar, bakanlar ve yüksek bürokratlar için müstakil villalar, orduevleri yapılmış, benzinlikler açılmıştır. AOÇ arazisi özellikle son on yıl içerisinde paramparça edilmiş ve tüm asli işlevlerinden uzaklaştırılmıştır.
* Kaçak Saray, AOÇ’ye vurulan en son ve en büyük darbe olmuştur. Kaçak Saray büyük bir çevre katliamıdır. Resmi açıklamalara göre, bu yapının inşa edilebilmesi için 10 bin ağaç sökülmüştür.
* Saray için defalarca yargı kararı alınmış, Tayyip Erdoğan her defasında “bize kimse mani olamaz, burayı açacağım” demiştir.
Paris, Viyana, Moskova örnekleri
* Saray çok boyutlu bir hak ihlalidir. Atatürk, AOÇ’yi topluma açık bir mekân olarak tasarlamış ve topluma armağan etmiştir. AOÇ’de etrafı demirlerle çevrili, komando taburuyla korunan, yanına dahi yaklaşılamaz bir saray yaptırılması, Atatürk’ün vasiyetini hiçe saymaktır.
* Paris’teki Boulogne Ormanları’ndan bir karış toprak alma girişimi, Fransa’da ciddi bir hükümet krizine yol açmış ve bu girişim durdurulmuştur. Moskova’yı çevreleyen kent ormanları zaman içinde sürekli geliştirilmiş, böylece günümüzde Moskova’nın dünyanın en yeşil başkentlerden birisi olması sağlanmıştır. Atatürk’e ilham kaynağı olan Viyana Kent Ormanları da sürekli geliştirilmiş ve UNESCO tarafından “Dünya Biyosfer Rezervi” statüsüne alınmıştır