Şapka ve Kıyafet Devriminin 83. yıldönümü
Atatürk'ün, Kastamonu'ya gelişi, Şapka ve Kıyafet Devrimi'nin 83. yıl dönümü, düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Etkinlikte, kortej yürüyüşüne katılan Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Atatürk'ün Kastamonu'ya gelişlerinde en büyük etkenin Kurtuluş Savaşı'nda Kastamonuluların göstermiş olduğu fedakarlığa ve cesaretine teşekkür etmek olduğunu belirtti.
cumhuriyet.com.trAtatürk'ün, Kastamonu'ya gelişi, Şapka ve Kıyafet Devrimi'nin 83. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikler, kortej yürüyüşü ile Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı önünde düzenlenen törenle başladı.
Olukbaşı mevkisinde başlayan kortej yürüyüşüne Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Kastamonu Valisi Mustafa Kara, Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu ile öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Cumhuriyet Meydanı'nda sona eren yürüyüş sonrası Vali Kara, Belediye Başkanı Topçuoğlu ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Karaosmanoğlu, Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı'na çelenk koydu.
Devlet Bakanı Başesgioğlu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün, Kurtuluş Savaşı'nın ardından çıktığı yurt gezilerine Kastamonu'yu da dahil ettiğini hatırlattı.
Atatürk'ün Kastamonu'ya gelişlerinde en büyük etkenin Kurtuluş Savaşı'nda Kastamonuluların göstermiş olduğu fedakarlığa ve cesaretine teşekkür etmek olduğunu belirten Başesgioğlu, şöyle konuştu:
''Atatürk, Türkiye'nin dünyanın çağdaş bir parçası olduğunu, çağdaş değerlerini paylaşan bir ülke olduğunu göstermek için Kılık Kıyafet İnkılabı'nı burada bütün dünyaya duyurmak istemiştir. Kastamonulular, İstiklal Savaşı da dahil olmak üzere devletin bekası için Türk milletinin istiklali için bir çok şehit vermiştir.''
Kastamonu Belediye Başkanı Topçuoğlu, Şapka İnkılabı'nın Kastamonu'da yapılmasının gurur vericini olduğunu belirti.
Kastamonu Valisi Kara ise Şapka İnkılabı'nın Kastamonu için olduğu kadar Türkiye için de çok önemli olduğunu ifade ederek, son yıllarda bugünün daha kalıcı etkinliklerle kutlandığını söyledi.
Konuşmaların ardından Kastamonu Halk Eğitim Merkezi bünyesindeki ritm grubu ile Cide Halk Oyunları Ekibi birer gösteri sundu. Etkinlikler için Kastamonu'ya davet edilen Makedonya'nın Kocacık Köyü Halk Oyunları ekibinin dans gösterisi, izleyicilerin büyük ilgili gördü.
Etkinlikler kapsamında, Türk Hava Kurumu'na ait motorlu yamaç paraşütü gösterisi ile Resim ve Fotoğraf Müzesi'nde ''Üsküp''teki Osmanlı Yapıları ve Dekoratif Plastikleri Sergisi''nin açılışı yapıldı.