Sapanca Gölü'ne dolgu iddiaları yargıya taşınıyor

Sakarya Baro Başkanı Zafer Kazan, içme suyu havzası Sapanca Gölü'nün kıyı şeridine kum, çakıl, hafriyat ve çimentoyla dolgu yapıldığı, gölün yapısının değiştiği, kıyı şeridinin tahrif edildiği tespitiyle Sapanca Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını, Sakarya İdare Mahkemesi'ne de dava açacaklarını açıkladı.

DHA

Sakarya Baro Başkanı Zafer Kazan, Sapanca İlçesi'nde belediyenin göl kıyı çizgisinde kum, çakıl ve hafriyat ile dolgu yapıldığı yönünde tespitleri olduğunu belirterek, "Sapanca Belediyesi'ne konuyla ilgili olarak yaptığımız görüşmede baromuza verdiği yazılı cevapta Sapanca Gölü'nün doğal yapısını bozan, belediye kamyonları vasıtasıyla yürütülen göle hafriyat dökme eylemini ivedilikle durdurulması talebimizi reddetti. Belediye 'Biz her türlü izinleri aldık' dedi. Biz de bu konuyu önce Cumhuriyet savcılığına taşıdık. Şimdi de İdare Mahkemesi'ne taşıyacağız" dedi.

Kazan, Sapanca Belediye Başkanı Aydın Yılmazer'i eleştirerek, şöyle konuştu:

"Kıyı kenar çizgisiyle ilgili Orman Ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 3. Bölge Müdürlüğü, 'Su baskınlarının önlenmesi amacıyla Sapanca Gölü sahil şeridinin kıyı kenar çizgisine müdahale edilmeden ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nden uygun görüş alınması koşulu ile 50-60 santimetre yükseltilmesinde kuruluşumuzun çalışmaları bakımından bir sakıncası bulunmamaktadır' diye görüş bildirdi. Ayrıca Kıyı Kanunu'na göre alınan herhangi bir ruhsat bilgisi de yok. Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi de, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü gibi aynı şeyi söylüyor, 'Kıyı kenar çizgisinin doğallığını bozma'. Ancak buna karşılık gölün içine çimento ile duvar ördü ve sahili taş kum ile doldurarak parke taşlar döşeyerek yürüyüş yolu yaptı, doğal kıyı şeridini tamamen yok etti. Hani doğal sahil şeridi bozulmayacaktı? Tüm kurumlar 'doğal sahil şeridini bozma' dediği halde, bu şartla izin verdiği halde, gölün içine çimento ile duvar örerek, bırakınız doğallığı bozmayı, kıyıyı tamamen yok ederek nasıl oluyor da 'Bize izin verdiler' diyebiliyorsunuz? Size verilen izin çimento ile gölün içine duvar örmek mi? Sahili yürüyüş yolu yapmak ve tamamen yok etmek mi? Sizin bu yazılardan anladığınız izin bu mu? Tüm bunlardan sonra Sapanca Belediyesi'nin sayın başkanı 'Kimse Sapanca Gölü'nü bizim kadar düşünemez' diyor. Peki, o yüzden mi gölün içine çimento ile duvar ördünüz? Sapanca Gölü'nü çok düşündüğünüz için mi, tüm kurumlar ilgili yazılarda 'Sakın ha doğal kıyı kenar çizgisini bozma' derken, dünyanın en büyük ve suyu içilebilir nadir göllerinden birinin doğal kıyı kenarını yürüyüş yolu yaptınız ve kıyı kenar çizgisini tamamen yok ettiniz? Tüm bunların sebebi Gölü çok sevmeniz ve çok düşünmeniz mi?"