Sansür otosansür getirdi

"One Love Festival" alkol yasağı uygulamasında adı geçen kurum ve kuruluşlar etkinliğin ardından suskunluğa büründü.

cumhuriyet.com.tr

“Efes Pilsen One Love Festival” ya da bu yıl değişen adıyla “One Love Festival”, 14-15 Temmuz tarihlerinde Bilgi Üniversitesi santralistanbul yerleşkesinde gerçekleşti. Kamuoyunun da yakından izlediği gibi etkinliğe “alkol yasağı” damgasını vurdu. Ancak festival süresince “kimseye içirmeme” konusunda güç birliği yapan kurum ve kuruluşlar, festivalin son bulmasıyla birlikte adeta ölüm sessizliğine büründü.

En baştan başlamak gerekirse, alkol yasağı uygulamasında 4 ayrı kesimden söz etmek mümkün: Festival öncesi “Eyüp’te bira festivali istemiyoruz” kampanyasını başlatan Din-Bir Derneği, festival başlamadan hemen önce etkinliğin adından Efes Pilsen ibaresini çıkarttıran Eyüp Belediyesi, santralistanbul yerleşkesinde alkol ruhsatını kullandırmayacağını açıklayan mekânlar ve Bilgi Üniversitesi.

İlk günden bu yana sessizliğini koruyan Eyüp Belediyesi, dün yaptığımız görüşmeler sonucunda kısa bir açıklama yapmaya karar verdi. Açıklamada, “Eyüp Belediyesi olarak festivale hiçbir şekilde telkinde bulunmadıkları, yaşananların alkol ruhsatını kullandırmayan iki mekânın inisiyatifinde olduğu” belirtildi.

Ardından alkollü içecek satışı yapmayacaklarını söyledikleri belirtilen mekânlardan Otto Santral’le görüştük. Buradaki yetkili, bu konu hakkında konuşmayacağını, alkol ruhsatının kendi inisiyatiflerinde olmadığını, bilgi almak istiyorsak üniversite görevlileriyle görüşmemiz gerektiğini belirtti. Bunun üzerine de Bilgi Üniversitesi’ni aradık, ama burada da konuyla ilgilenen kimseyi bulamadık. Din-Bir Derneği’ne ise hiçbir şekilde ulaşamadık, çünkü internet sitelerinde belirtilen telefon numaraları geçerli değildi. Tüm bu yaşananların ardından kafaları karıştıran konu ise, festival süresince alkol yasağı uygulanmasında bu derece ateşli bir tutum sergileyen kesimleri şimdi neden hiçbirine ulaşılamadığı.

Öte yandan medya, eğlence, iletişim, kültür, sanat gibi insan ilişkileri odaklı sektörlerde çalışan kişiler, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden “Özgürlüğüne Sahip Çık” başlıklı bir imza kampanyası başlattı. Kampanyada şu ifadeler yer aldı:

“Halkın hassasiyetleri gözetilerek verildiği iddia edilen bu karar, bireylerin özgürlüklerinin kısıtlanmasından ve hatta ayrımcılığa yol açmaktan başka bir şey değildir. Ülkemizde demokrasi ve hatta ileri demokrasi kavramlarından söz ettiğimiz bugünlerde kanunlarca yasaklanmayan alkolün çevreye kapalı bir festival alanında tüketilmesinin yalnızca toplum baskısı ve tehdidi nedeniyle yasaklanması kişilerin hassasiyetlerinin birbirinden üstün sayılıp sayılmadığını düşündürmektedir.

Dikkat çekmek istediğimiz nokta, alkol tüketme özgürlüğünden çok öte, seçme haklarımızın elimizden alınmaya çalışılması ve yaşam tarzlarımızı belirli çerçeveler dahilinde şekillendirme zorunluluğunun dayatılmasından duyduğumuz rahatsızlıktır.”