Sansür haberine sansür

Çin'in önde gelen finans dergilerinden Caixin, hükümetin uyguladığı sansürü internet sitesinden duyurunca, bu sefer de internet sitesindeki 'sansür' haberine erişim engellendi.

cumhuriyet.com.tr


BBC Türkçe'de yer alan habere göre Çin'de yayınlanan Caixin dergisi, Pazartesi günü internet sitesinin İngilizce versiyonunda yayınladığı haberde, ifade özgürlüğüne ilişkin bir röportajın, denetçiler tarafından sansüre uğrayıp silindiğini iddia etti.Salı günü ise, sansür iddiasının yer aldığı haber de silindi.

Caixin'in bu haberi internet sitelerinde bulunmuyor, yalnızca internet önbelleğinde saklı versiyonuna erişim var.

Dergi haberinde, 'hükümetin sansür kurumu' olarak tanımladığı Çin Siber Ortam İdaresi'nin 5 Mart'ta, Çince yayınlanan internet sitesindeki bir röportajı sildiğini yazdı.

Röportaj, Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı üyesi Jiang Hong ile yapılmıştı. Jiang, 'bazı durumlara karşı herkesin şaşkına döndüğü ve çok fazla konuşmak istemedikleri' için üyelerin özgürce konuşabilmelerine izin verilmesi gerektiğini söylemişti.

Caixin'de yer alan habere göre Pazartesi günü yayınlanan röportaj için editörlere 'içeriğin yasadışı olduğu' ve 'yasaları, yönetmelikleri ihlal ettiği' söylendi.

Haberde ayrıca Jiang'ın uygulanan sansüre ve röportajın silinmesine karşı verdiği tepki de yer aldı. Jiang, "korkunç, hayret verici… yasadışı hiçbir şey görmedim" dedi.

Çin medyası hükümetin büyük baskısı altında. Hükümet çoğu zaman internet sitelerinden ve sosyal medyadan içerik kaldırıyor.

Pekin merkezli Caixin de Çin'in saygın, önde gelen finans ve araştırmacı gazetecilik dergilerinden.
Dergiye uygulanan sansür, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in geçen ay resmi medya kuruluşlarına yaptığı ziyaretin ardından geldi.

BBC muhabirlerin aktardığına göre bu ziyaret, hükümetin gazetecileri 'dize getirme' ve ifade özgürlüğü gibi tehlikeli gördüğü 'Batı değerlerinin kökünü kazıma' amacını gösteriyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Freedom House'a göre geçen yıl Çin, hapisteki gazeteci sayısı en yüksek olan ülke. Çin'de 49 gazeteci demir parmaklıklar ardında.
CPJ, 2015 yılındaki raporunda Türkiye'de hapisteki gazeteci sayısını 14 olarak vermişti. CPJ, 8

Mart'taki Türkiye raporunda da hapisteki gazetesi sayısının arttığına dikkat çekip "basın özgürlüğü kuşatma altında" dedi.

Türkiye'de Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu'na göre de 5 Mart 2016 itibariyle tutuklu ve hükümlü gazeteci sayısı 33.