Sanıklar Şahin'le konuşup konuşmadığını bildirecekler

İkinci Ergenekon davasına bakan mahkeme heyeti, Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazılarak, sanıklardan eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin ile 2007 yılından itibaren kurumsal olarak görüşülüp görüşülmediğinin bildirilmesini istedi.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık ve avukatların taleplerine ilişkin değerlendirmesini yaparak, ara kararlar aldı. Buna göre, mahkeme heyeti, tüm sanıkların yurt dışına giriş ve çıkış bilgilerinin istenilmesi için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, sanıklardan İbrahim Şahin ile bağlantılı olabileceği değerlendirilen Susurluk davası hükümlülerinden eski özel timci Ayhan Çarkın'ın basına yansıyan beyanları nedeniyle ifadesinin alındığının anlaşıldığından, Beşiktaş'taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne yazı yazılarak, bu ifadenin gönderilmesini istedi.

Genelkurmay Başkanlığına yazı yazılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, ''Metin Gürak ve Bekir Kalyoncu isimli generallerin döneminde kendisinin terörle mücadele konusunda Müsteşarlıkta görevlendirileceğini'' ifade eden Şahin ile 2007 yılından itibaren kurumsal olarak görüşülüp görüşülmediğinin bildirilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, bu generallerin, İbrahim Şahin ile herhangi bir görüşmelerinin bulunup bulunulmadığının da belirtilmesini istedi.

Genelkurmay Başkanlığına yazı yazılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, sanıklar İbrahim Şahin ve Fatma Cengiz ile ilişkili olarak kabul edilip hakkında dava açılan asker kişiler ve bunların konuşmalarında geçen diğer asker kişiler Metin Gürak, Bekir Kalyoncu ve Talat Erten hakkında herhangi bir soruşturma ve araştırma yapılıp yapılmadığının tespiti ile varsa bu konudaki soruşturma ve araştırma tutanak ve belgelerin mahkemeye gönderilmesinin istenmesine karar verdi.

Susurluk olayının mali boyutu

Başbakanlık Teftiş Kuruluna yazı yazılarak, Susurluk olayının mali boyutuyla ilgili verilmiş bir raporun bulunup bulunmadığının sorulamasına, varsa buna ilişkin rapor ile Susurluk olayıyla ilgili tüm rapor ve belgelerin aslının veya onaylı suretinin gizlilik kuralları dikkate alınarak talep edilmesine karar verdi. MİT Müsteşarlığına yazı yazılarak, Şahin'in beyanı çerçevesinde, mağdur Minas Durmazgüler ile ilgili suikast planlarının, bildirilip bildirilmediğinin sorulmasını karara bağlayan mahkeme heyeti, yine davanın müşteki ve mağdurlarına da duruşma gününü bildirir davetiye çıkarılmasına karar verdi.

Erzurum ve Ardahan İl Emniyet Müdürlüklerine yazı yazılarak, Şahin ile ilgili ifade ve delil klasörlerinde geçen PKK'ye ait olduğu söylenen silah deposuyla ilgili bilgi ve belge olup olmadığının sorulmasını karara bağlayan mahkeme heyeti, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın devam eden soruşturma kapsamında ele geçirildiği iddia edilen özel hayatın gizliliğinin ihlaline ilişkin kaset dökümlerinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinden istenilmesini kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, MİT Müsteşarlığına yazı yazılarak, tutuklanmadan önce İbrahim şahin ile hangi amaçla ve hangi konularda sosyal ilişki kurulduğunun sorulmasına, Şahin ile sanıklardan Fatma Cengiz'in, MİT ile irtibatları konusunda ileri sürülen iddiaların cevaplanmasının istenmesine karar verdi.
 

'Şener Eruygur'un sağlık durumu nasıl?'

Ayrıca müştekiler Ali Balkız, Kazım Genç ve mağdur Mesrob Mutafyan ile ilgili olarak aynı doğrultuda MİT'e yazı yazılması karara bağlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne yazı yazılarak, sanık Şener Eruygur'un nihai sağlık durumunun tespitinin yaptırılarak, hakkında düzenlenecek sağlık raporunun mahkemeye gönderilmesini istedi.

Jandarma Genel Komutanlığına müzekkere yazılarak, 2003-2004 yıllarına ait karargah içi komutan programının imha edildiği bildirildiğinden, bunun yasal dayanağı ve imha tutanaklarının gönderilmesini isteyen mahkeme heyeti, o dönemde Jandarma Genel Komutanı olan Eruygur ile gerekli temas sağlanarak, bu yıllara ait programın temin edilip mahkemeye gönderilmesine de karar verdi.