Sanayiciden yaz saatinin sürmesine tepki: Ticaret olumsuz etkilenecek

DENİZLİ Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, kış saati uygulamasının yürürlükten kaldırılarak yaz saati uygulamasının sürekli hale getirilmesine tepki gösterdi. Müjdat Keçeci, Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasındaki saat farkının 3 saate çıkacağını ve ticaretin olumsuz etkileneceğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Yeni uygulamayla saatlerin geri alınmayacağını ve 30 Ekim'den itibaren Avrupa ile aramızdaki saat farkının artacağını söyleyen Müjdat Keçeci, "Türkiye'nin hem mal hem de hizmet ticaretinin en yoğun olduğu bölge Avrupa Birliği. Avrupa ile aramızdaki saat dilimini ne kadar açarsak, onlarla birlikte çalışmamız o kadar güçleşecek. Özellikle ülkemiz böyle bir hassas dönemden geçerken iş ilişkilerimizi etkileyecek böyle köklü bir değişiklik yapılması, biz iş adamlarını zor duruma düşürecek" dedi.

Türkiye'nin en fazla ihracat yapan şehri olan Denizli'nin uygulamadan en çok etkilenecek illerden biri olduğunu savunan Keçeci, "Denizli, ihracatının yüzde 60'ını Avrupa ülkelerine yapmaktadır. 2 saatlik fark dahi bizi yorarken ve her gün mesaiye adam bırakmamıza sebep olurken 3 saatlik fark maddi anlamda biz ihracatçılara ek yük getirecek. Biz burada tedarikçi konumundayız; dolayısıyla her an müşterimize cevap verebilmemiz gerekiyor. Günde 3 saat kendine muhatap bulamayan müşteri bizden kaçar, bu nedenle Avrupa'dan ne kadar uzaklaşırsak, o kadar kaybederiz. Özellikle, finans ve borsa merkezi olan İngiltere ile saat farkımızın 3 saate çıkması, metal ve kablo sektörü başta olmak üzere tüm firmalarımızı olumsuz etkileyecek" diye konuştu.

Keçeci, uygulamanın personele fazla çalışma zorunluluğu getirerek verimsizliğe neden olacağını belirtti. Elektrik tasarrufundan elde edilecek maddi kazancın, korunamayan yurtdışı ilişkilerde kaybedilecek değerlerle kıyaslanması gerektiğini söyleyen Keçeci, "Herkes çok iyi bilmektedir ki; ABD ile iletişim kurmakta oldukça zorlanıyoruz ve bu nedenle ilişkilerimizde hep zayıf kalıyoruz. ABD ile iletişim zorluğumuza çözüm bulmakta sıkıntı yaşarken bu kez aynı sorunları Avrupa ile yaşamak, ihracat pazarlarımızda kayıplara neden olacaktır. Bu nedenle bu konunun tekrar değerlendirilerek analiz edilmesinde fayda görüyoruz" dedi.