Sanatçılara, AKP Genel Merkezi’nden sonra ‘Saray görevi’
Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Devlet Halk Dansları Topluluğu, Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ve Devlet Halk Müziği Korosu sanatçılarının AKP Genel Merkezi’ndeki yemekte “görevlendirilmesinin” ardından, Devlet Tiyatroları (DT) sanatçılarının bu kez Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda “görevlendirildiği” öğrenildi. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanvekili olan yazar İskender Pala’nın kaleme aldığı, DT Genel Müdürü Mustafa Kurt’un yönettiği, oyun içindeki “Leyla Şarkısı”nı da bir başka genel müdürün, Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü Murat Karahan’ın seslendirdiği “Leyla ile Mecnun” adlı oyun, 2 Ocak’ta, bu kez Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda sahnelenecek.
Selda GüneysuKültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Devlet Halk Dansları Topluluğu, Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ve Devlet Halk Müziği Korosu sanatçılarının Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezi’nde yapılan Uluslararası Yerel Yönetimlerde Kadın Şûrası sonrasında AKP Genel Merkezi’nde düzenlenen yemekte “görevlendirilmiş” ve daha da kötüsü, gösterileri sürerken Emine Erdoğan’ın salondan ayrılmasıyla gösteri yarım bıraktırılmıştı! Sanat camiasında, bizzat, “bakanlık onayıyla” yapılan bu görevlendirmenin tartışmaları sürerken, şimdi de Ankara DT yapımı “Leyla ile Mecnun” adlı oyunun 2 Ocak’ta, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda sahneleneceği, cumhurbaşkanlığı çalışanlarına oyun daveti üzerine belli oldu. Davet; “2 Ocak 2020 (Perşembe) günü, Beştepe Külliye Salonu’nda Leyla ile Mecnun sahnelenecektir. Çalışan personelimiz, eşleri ile birlikte katılacaktır.” şeklindeki whatsapp mesajıyla yapıldı.
PALA YAZDI, GENEL MÜDÜR YÖNETTİ
“Leyla ile Mecnun” adlı oyunu Ankara DT’nin diğer oyunlarından farklılık arz ediyor. Oyunun yazarı İskender Pala, aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanvekili olarak görev yapıyor. Oyun yazarı Pala’nın 2012’deki bir yazısında “Çok şükür ki toplumun kültür ve sanat hakkında görüş sahibi olmak istediği muhafazakâr sanatı tartışır hale geldik” ifadelerini kullanması da bir dönem sanat çevrelerinde muhafazakar sanat tartışmasına yol açmıştı.
‘MİLLETİN EVİ’ SAVUNMASI
DT yetkilileri ise oyunun Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda sahnelenmesine ilişkin “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi de milletin evidir. DT her yerde perde açan bir kurumdur” savunmasını yapıyor. Ancak Anayasanın 64. maddesinde yer alan “Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır” hükmünü tamamlayıcı rol üstlenmesi gereken DT’nin, kentte bulunan 13 yerleşik sahnesi dışında, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda oyun sahneleyecek olması da, “Cumhurbaşkanlığı çalışanları tiyatroya gidemiyor da mı ayaklarına getirtiyor?” tartışmalarını beraberinde getirdi.