Sanal eczaneden uzak durun

Sahte ilaçları ve uyuşturucuyu internet üzerinden satan şebekelerin hedefinde gençler var.

cumhuriyet.com.tr

Merkezi Viyana’da bulunan ve Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı çalışan Narkotik Kontrol Kurulu’nun (INCB) dün yayımlanan 2011 raporunda sosyal medya üzerinden çocuklara uyuşturucu satışının önüne geçilmesi istendi. Raporda, internet üzerinden reçeteye tabi ve yasadışı ilaçlar satan “internet eczanelerinin” gençleri hedef aldığı vurgulandı. Raporda “Yasadışı internet eczanelerinde satışa sunulan ilaçların yarıdan fazlasının sahte olduğu göz önüne alındığında insanların büyük bir risk ile karşı karşıya kaldığı da görülüyor” uyarısı yer aldı.


Hedef gençler

“Yasadışı internet eczaneleri uyuşturucuları ve reçeteli ilaçları, hedef olarak seçtikleri gençlere satmak için her yolu deniyor” saptamasının yapıldığı raporda, hükümetlerden e-posta yoluyla satışı yapılan maddelere el koyulması istendi. Bir yanında, şiddet, organize suç örgütleri, yolsuzluk, işsizlik, sağlıksız yaşam koşulları ve yetersiz eğitim sarmalına düşmüş kesimlerde uyuşturucu kullanımı ve kaçakçılığının yerleşik hale geldiğinin görüldüğü belirtilen raporda, bu durumdan da en çok gençlerin olumsuz yönde etkilendiği vurgulandı.


Eroin en büyük sorun

Orta Amerika ve Karayipler’in, Güney Amerika’dan Kuzey Amerika’ya uyuşturucu geçişinin sağlandığı transit bölgeler olarak kullanılmaya devam edildiği belirtilen raporda, Kuzey Amerika bölgesindeki üç ülkenin, yüksek düzeyde yasadışı uyuşturucu üretimi, ticareti ve tüketimiyle 2010 yılında dünyanın en büyük yasadışı uyuşturucu pazarı olmaya devam ettiği saptaması yer aldı. Raporda, “Avrupa küresel afyon pazarının en büyük payına sahip, hastalık ve ölüm oranları açısından eroin en büyük uyuşturucu problemini oluşturuyor” denildi.


Türkiye’ye övgü

Raporda, Türkiye’nin bölge ülkeleriyle işbirliği sonucunda uyuşturucu ile etkin bir mücadele yürüttüğü ve ele geçen uyuşturucu miktarında da daha önceki yıllara oranla artış olduğu belirtildi. Raporda, Arnavutluk ve Kosova’da yasadışı olarak yetiştirilen esrarın suç şebekeleri tarafından aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Doğu ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine kaçak olarak sokulduğuna dikkat çekildi.