Samaras'a tepki

Yunanistan'da Yeni Demokrasi Partisi'nin (YDP) genel başkanlığına Antonis Samaras'ın seçilmesine tepki gösteren parti üyesi bir grup Batı Trakyalı Türk, partiden topluca istifa kararı aldı.

cumhuriyet.com.tr

Aralarında eski Rodop milletvekili İlhan Ahmet'in de bulunduğu azınlık mensubu YDP üyeleri, Gümülcine'de düzenledikleri basın toplantısında, "YDP'nin yeni başkanı Samaras ile başta Türk azınlığı konusu olmak üzere, birçok konuda ideolojik farklılıklar yüzünden YDP'den ayrılma kararı aldıklarını" açıkladı.

Türk üyeler, yayımladıkları yazılı açıklamada da, "YDP'nin yeni başkanı Samaras'ın siyasi ilke ve tezleri ile YDP'nin kuruluş ilkeleri ve merkez sağ ideolojisi arasında önemli farklılıklar bulunduğunu" belirterek, "YDP'nin yeni yönetim kadrosuyla olan ideolojik ve siyasi görüş farklılıkları yüzünden partiden ayrılma kararı aldık" dediler.

İlhan Ahmet, "YDP'den ayrılma kararı almasında, Andonis Samaras'ın geçmişteki ve bugünkü siyasi tavrının etkili olduğunu" söyledi.

Samaras'ın YDP genel başkanlığına seçilmesini, "YDP'nin, tüm vatandaşların kanun önünde eşit ve fırsat eşitliğine sahip olduğu özgürlük temelli liberalizmin düşünce çizgisinden uzaklaşması" olarak değerlendirdiğini belirten Ahmet, şöyle devam etti:
"Samaras'ın Türk azınlığı, göçmenler ve komşu ülkelerle olan ilişkiler gibi konularda bilinen sertlik yanlısı tezleri, çağımızda kabul edilemez görüşlerdir. Bulunduğu topraklarda, uluslararası anlaşmalar ve AB müktesebatı temelinde ülkemiz anayasasıyla belirlenen yasal düzen çerçevesinde, birlikte barış içinde insanca bir yaşamdan başka bir şey hayal etmeyen biz azınlık mensubu YDP üyeleri, Andonis Samaras'ın başkanlığındaki bir siyasi partide, başta mensubu olduğumuz Azınlık Toplumu olmak üzere, bölgemize ve dolayısıyla da ülkemize, inanç ve vizyonumuz doğrultusunda hizmet edebilmenin mümkün olmayacağını düşünüyoruz.''

Öte yandan, basın-yayın organları, Ahmet'in YDP'nin geçen Pazar günü yapılan liderlik seçimlerinde Samaras'a karşı yaklaşık 10 puan farkla kaybeden Dora Bakoyanni'yi desteklediği ve attığı bu adıma ''Samaras karşıtı azınlık hareketi'' niteliği kazandırmak istediği değerlendirmesinde bulundular.

İlhan Ahmet'in geçen günlerde azınlık ileri gelenleriyle temaslarda bulunduğu da belirtilen haberlerde, Rodop'ta parti başkanlık seçimlerinde oy kullanan azınlık mensuplarının oylarının yüzde 90 oranındaki bölümünün Bakoyanni lehine çıkmasının tesadüf olmadığı yorumunda da bulunuldu.

YDP başkanlığına 4 Ekimde yapılan erken genel seçimlerde yüzde 10,5 puan fark ile PASOK partisinin iktidar olması sonrasında, partinin liderliğini bıraktığını açıklayan Kostas Karamanlis'in yerine, oyların yüzde 50,18 oranındaki bölümünü alan Samaras seçilmişti.
Seçimlerin diğer adayları olan eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni yüzde 39,76, Selanik Valisi Panayotis Psomiadis ise yüzde 10,06 oranında oy almışlardı.


Samaras kimdir?

Türkiye konusunda sert tutumuyla bilinen Samaras (58), 1993'te dışişleri bakanı görevindeyken, dönemin başbakanı ve Bakoyanni'nin babası Kostas Miçotakis tarafından kabineden ihraç edilmişti.

Bazı milletvekilleriyle beraber YDD'den istifa eden Samaras, Miçotakis hükümetinin iktidardan düşmesine yol açmıştı.

Samaras'ın ''Siyasi Bahar'' adıyla kurduğu parti ise 3 yıl içinde dağılmış, 1996 seçimlerinde barajı aşamayarak parlamentoya girememişti.

İlerleyen yıllarda YDP'ye yeniden dönmek isteyen Samaras'ın bu çabası başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Samaras, Karamanlis'in 2004 seçimlerinde tüm sağ güçleri birleştirme çabasında partiye geri dönmesinin kabul edilmesiyle aktif siyasete yeniden girmişti.