Sait Faik ödülü Kemal Varol’un

Yazar Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl bir öykücüye verilen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın 64’üncüsü Kemal Varol’un oldu.

cumhuriyet.com.tr

Varol, “Sahiden Hikâye” adlı kitabıyla ödüle layık görüldü. Doğan Hızlan’ın başkanlığında toplanan Jale Parla, Metin Celâl, Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Beşir Özmen ve Murat Gülsoy’dan oluşan jüri, ödül gerekçesini şöyle açıkladı: “64. Sait Faik Hikâye Armağanı, canlı karakterlerin büyüme sürecindeki yaşantılarını ve ince ayrıntılara gizlenmiş deneyimlerini hikâye sanatının imkânlarıyla resmetmeyi başaran Kemal Varol’un ‘Sahiden Hikâye’ adlı kitabına oybirliğiyle verilmiştir.” 1955’te Sait Faik’in annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulan Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964’ten itibaren Darüşşafaka Cemiyeti’nce veriliyor. Armağanla ilgili olarak Darüşşafaka Cemiyeti, 2012’den itibaren Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ile işbirliği içinde. Sait Faik’in vasiyetnamesi doğrultusunda dönemin ileri gelen edebiyat ustalarından oluşturulan jüri, o yıl içerisinde yazılmış en iyi hikâyeyi seçerek “Sait Faik ve Makbule Abasıyanık Hikâye Mükâfatı”nı veriyor.

‘Babama adıyorum’

Kemal Varol ise ödül konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Çok teşekkür ederim jüri üyelerine ve Darüşşafaka Cemiyeti’ne de İş Bankası Kültür Yayınları’na bu ödül için. Benim için zor bir konuşma olacak. Keşke yazılı bir metinle gelseydim, daha kolay olacaktı. 40 gün önce babamı kaybettim. Edebiyata şiirle başlayan biriyim. İlk şiirim de babama yazdığım bir şiirdi. Biraz çatışmalı bir baba-oğul ilişkisini anlatan bir şiirdi. Sonra, roman yazmaya başladım, onda da zaman zaman baba-oğul çatışmalarına kısmen de olsa yaklaşıp uzaklaştım. Şimdi ödül alan hikâye kitabı da 90’lı yılları anlatan, büyüme çağındaki bir çocuğun gözünden 90’lı yıllar, çok aşina olduğumuz Olağanüstü Haller’e bakmaya çalışan bir kitaptı. Ama yine de arada bir baba- oğul çatışması var... Bu ödülü babama adıyorum.”