Şair Refik Durbaş yaşamını yitirdi
Akşam saatlerinde Medeniyet Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakıma kaldırılan Refik Durbaş 74 yaşında yaşamını yitirdi. Refik Durbaş gazetemizde de görev almıştı.
cumhuriyet.com.trŞair Refik Durbaş bir süredir diyaliz ve akciğer tedavisi görüyordu. Son olarak zatürreye yakalanan Durbaş, akşam saatlerinde yoğun bakıma kaldırıldığı Medeniyet Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayata gözlerini yumdu.
Refik Durbaş'ın cenazesi, yarın (2 Aralık Pazar) Erenköy Galip Paşa Camis'inde kılınacak öğle namazının ardından Ümraniye Hekimbaşı mezarlığına defnedilecek.
Durbaş'ın en ünlü şiilerinden biri 'Çırak Aranıyor'du. Şiir şöyle:
Elim sanata düşer usta
Dilim küfre, yüreğim acıya
Ölüm hep bana
Bana mı düşer usta?
Sevda ne yana düşer usta
Hicran ne yana
Yalnızlık hep bana
Bana mı düşer usta?
Gurbet ne yana düşer usta
Sıla ne yana
Hasret hep bana
Bana mı düşer usta?
Refik Durbaş kimdir?
Liseyi İzmir'de bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ndeki öğrenimini bitirmeden ayrıldı. 1965-1968 arasında çeşitli işlerde çalıştı. Yeni İstanbul ve gazetemizde düzeltmenlik yaptı. İlk şiiri İzmir'de Ege Ekspres gazetesinin sanat sayfalarında yayınlandı. Devinim, Gösteri, Sanat Olayı, Soyut, Papirüs gibi dergilerdeki şiirleriyle dikkat çekti. Arkadaşlarıyla birlikte 1962-1964 arasında Evrim dergisini, 1967'de de Alan 67 dergisini yayınladı. 1971'de ilk şiirlerini Kuş Tufanı adlı şiir kitabında topladı. 1972-1974 yıllarında Yeni A dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Gazetelerde sanat sayfaları hazırladı. 1992 yılında Cumhuriyet gazetesinden emekli oldu. Köşe yazarı olarak değişik gazetelerde çalışmalarını sürdürdürdü. En son BirGün gazetesinde yazılar kaleme aldı. İkinci Yeni esintisi ile başladığı şiir yaşamı, zamanla toplumcu yönelim kazandı. Kendine özgü dili ve benzetmeleriyle, baştan beri tavrını ve varlığını keskinleştiren, anlam kadar biçime de önem veren şiirler yazdı. Çarşıların, işçi kızların, pazar yerlerinin, çay evlerinin dünyasını yansıtan şair olarak tanındı. Şiirinde günlük konuşma dili içine ustaca serpiştirilmiş eski sözcükler de kullandı. ESERLERİ Kuş Tufanı (1971) Röportaj: Ahmet Arif Anlatıyor: Kalbim Dinamit Kuyusu (1990) İnceleme: Şair Cezaevi Kapısında (1992) Deneme: Yazılmaz Bir İstanbul (1988) Antoloji: Türk Yazınında Cezaevi Şiirleri (1993) Yenileştirme: Yedi İklim Dört Bucak (1977, Evliya Çelebi'den çocuklar için)
|