Sahte ve bozuk kanser ilacı satmışlar

Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından sahte ilaç imal eden, kanser hastalarına kutuları değiştirilmiş bozuk ilaç satan ve kanser hastalarının bilgilerini ele geçirerek, sahte reçete ve belgelerle hastaların ilaçlarını kendilerine alan bir şebekeye operasyon düzenlendi.

cumhuriyet.com.tr

Operasyonla ilgili çalışma bazı kanser hastalarının şikayeti üzerine 1 yıl önce başlatıldı. Yapılan çalışmalarla tespit edilen şebeke fiziki takip yöntemiyle adım adım izlendi. Takiplerde şebekenin çalışma yöntemi de belirlendi. Ön çalışmanın tamamlanmasının ardından Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından İstanbul merkezli olmak üzere, Diyarbakır, Aydın, Erzurum, Hatay, Adana ve Antalya eş zamanlı operasyon düzenlendi. Geçtiğimiz Çarşamba günü düzenlenen operasyonda 42 adreste arama yapıldı ve 3'ü eczacı 24 kişi gözaltına alındı. Adreslerde yapılan incelemelerde şebekenin sahte ilaç ürettiği de tespit edildi. Aramalarda çoğu sahte ve bozuk kanser ilaçlarından oluşan 586 kutu ilaç, 356 adet afrodizyak etkili ilaç, 64 kutu sıtma tedavisinde kullanılan ilaçla 125 adet sahte reçete ve 26 boş reçete ele geçirildi.

BOZUK İLAÇ SATTILAR

Çalışma yöntemi belirlenen şebekenin bazı eczacılarla ortak hareket ettiği de öğrenildi. Takip sırasında soğuk zincir yolu izlenerek satılan bazı kanser ilaçlarının bozulmuş ve son kullanım tarihi geçmiş olanlarının şebeke tarafından alındığı tespit edildi. Bu ilaçları alan şebeke üyelerinin yeni bir ambalaj ürettiği ve bozulan ilacın bu ambalajla yeniymiş gibi piyasaya sürüldüğü anlaşıldı. Polis tespiti yapılan bu tarz ilaçların hastalara ulaşmasına farklı yöntemlerle engel oldu.

HASTALARI BİLGİLERİNİ ELE GEÇİRİP MAĞDUR ETTİLER

Yapılan takiplerde şebekenin bazı hastaların TC kimlik numaralarını ele geçirdiği belirlendi. Bu bilgilerle, hastaların adına reçete düzenleyerek kanser ilacı yazan şebeke, reçeteleri sahte kaşe ve mühürlerle gerçeğine benzetti. Bu reçetelerle şebeke üyeleri eczanelerden ilaç alırken, ilaç alma hakkına sahip olan hastalar ise SGK ilaç sisteminde ilaçlarını aldıkları görüldüğünden yeni ilaç almadılar. Polisin yaptığı operasyonda bir adreste 42 kanser hastasının bilgilerinin bulunduğu bir liste de bulundu.

SGK'YI YAKLAŞIK 10 MİLYON ZARARA UĞRATTILAR

Şebekenin sahte reçete ve sahte belgeler düzenleyerek çeşitli ilaçlar yazdırarak bu ilaçları, bazı eczanelere ve hastalara sattıkları da tespit edilirken, bu yöntemle SGK'nın yaklaşık 10 milyon TL zarara uğratıldığı belirlendi.

KAMERALARA DA YANSIDI

Yapılan operasyon polis kameralarına da yansıdı. Görüntülerde arama anları ve ele geçirilen ilaçlar yer alıyor. Ayrıca şebekenin düzenlediği sahte belgelerle, sahte ilaç kutusu basıldığı iddia edilen bir matbaadaki aramalar da görüntülere yansıdı.