Sahte reçetenin faturası eczacıya kesilmemeli
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında her yıl yenilenen ilaç ve tıbbi malzeme temini protokolü geçen günlerde imzalandı.
SİBEL BAHÇETEPESosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında her yıl yenilenen ilaç ve tıbbi malzeme temini protokolü geçen günlerde imzalandı. İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri eczacı Serdar Göksan, protokolün bazı eksiklerin olduğunu belirterek “Protokolde, SGK’nin eczanelerden aldığı iskontolar, tüm ciro üzerinden yapılıyor. Bu, yalnızca SGK ürünleri hesaplanarak yapılmalı, uygulamayı doğru bulmuyoruz. Bir diğer konu ise sahte reçetelerin faturalarının halen eczacıya kesilmesi. Protokol, revizyon görüşmelerinde bu maddeler yeniden gözden geçirilmeli” dedi.
Protokole ilişkin gazetemize açıklama yapan Göksan, “Söz konusu protokol her yıl mart sonu gibi imzalanır. Bu yıl 15 gün uzatma ile 15 Nisan’da imzalandı. Protokolde şöyle bir durum var. SGK ile protokol yaptığınız zaman SGK sizden kendisine bir iskonto yapmanızı istiyor. Bunu da eczanelerin cirolarına göre farklı rakamlarda istiyor. Bu ciro için konulan barajlar enflasyon oranlarında artırıldı. Az ciro yapan eczanelere daha az iskonto alarak aslında katkı sağlanmış oldu. Bu yıl o katkının faydalandığı eczane sayısı arttı. Bu olumlu tabi” dedi.
Eczanelerin SGK’ye yaptığı iskonto oranına konu olan yıllık cirolarının yalnızca SGK cirosu üzerinden olmasını talep ettiklerini ancak yeni protokolde bunun böyle olmadığını anlatan Göksan, şöyle devam etti:
“Yıllık 805 bin TL cirosu olan eczanelerden iskonto almıyor. Ancak 805.000-1.035.000 TL arasında satış hasılatı olan eczaneler tarafından yüzde 0.75 indirim; 1.035.000-1.725.000 TL arasında satış hasılatı olan eczaneler tarafından yüzde 2.20 indirim; 1.725.000 TL üzerinde satış hasılatı olan eczaneler tarafından yüzde 2.75 indirim alıyor. Burada eczanenin tüm cirosu hesaplanıyor. Yani eczane SGK reçetesi dışında özel reçetede yapıyor, kozmetik de satıyor, ıtriyat dediğimiz bebek bezi gibi ürünleri de satıyor. Biz diyoruz ki niçin diğer sattıklarımızdan dolayı iskonto yapalım, biz de buna itiraz ediyoruz. Bu yıl o konuda TEB’in çok bastırdığını biliyorum ancak olmadı. Özellikle SGK’ye verilen iskontalar yalnızca SGK cirosu üzerinden hesaplanmalı, sahte reçetenin faturası da eczacıya kesilmemeli.”
Sahte reçete konusuna da değinen Göksan, “İstanbul’da 500 kadar eczanenin sahte reçeteler nedeniyle mağdur olduğunu biliyoruz. Sahte reçetenin çözümü konusunda e-reçeteye geçildi ama tam yaygınlaşmadığı için halen bu sorun var. Bir de e-reçete yazımı sırasında doktorun şifresini, bazen yanında çalışan kişiler tarafından alınarak üçüncü kişilere veriliyor. Eczacının bir reçetenin sahte olup olmadığını bilme şansı yok. Bu reçeteler de genellikle organ nakli ve kanser gibi pahalı olan ilaçlarda yapılıyor. Ama fatura eczacıya kesiliyor. Protokolde yine fatura eczacıya kesildi. SGK’ya bu konu anlatıldı, SGK yetkilileri de aslında bunu anladılar. Ancak bu dönemde biraz zaman darlığı nedeniyle yapılamadı. 3 ay sonra tekrar sözleşme revizyon dediğimiz, sözleşmenin üzerindeki sorunların konuşulacağı toplantı olacak, o zaman umutluyuz.”
‘Hastaneb bir an önce açılmalı’
Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi yangınına ilişkin de konuşan Göksan, şunları kaydetti: “Yangının ardından bütün hastane kapatıldı. Orada sıklıkla bu hastaneden hizmet alan vatandaş mağdur durumda, işyerleri olan kişiler mağdur ve bir de hastane karşısında olan 12 kadar meslektaşım mağdur durumda. Hastane karşısında olduğu için yüksek kiralar ödüyorlar, her biri iş yükünü kaldırmak için 4-5 eleman çalıştırıyor. İl Sağlık Müdürlüğünün hızlı hamle yapıp, yeniden hastaneyi açacağına dair duyumlarımız var ama biz de İl Sağlık Müdürü ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinden hızlı davranmalarını istiyoruz.”