Sahte ilaç satan 5300 site kapatıldı
Gıdadan giyime, ilaçtan kozmetik malzemelerine kadar piyasadaki ürünler tehlike saçıyor. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre sağlıksız ürünler bir yılda ikiye katlandı.
Ayşegül Başarİnsan sağlığı ve güvenliği açısından uygunsuzluğu ya da güvensizliği tespit edilen ürün sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 50 arttı. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre bir yılda denetimi yapılan 221 bin 258 ürün partisinden 40 bin 113’ü uygunsuz ya da güvensiz çıktı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ocak- Eylül 2016 döneminde 107 bin 66 adet okul malzemesini denetimden geçirdi.
İlaç ilk sırada
Okul malzemelerinde en çok güvensiz ürün ayakkabı grubunda çıktı. Azo boyar ve fitalat gibi kimyasalların denetiminin yapıldığı 51 bin 218 ayakkabıdan 9 bin 219’unda güvensizlik tespit edildi. Tüketicinin ürün güvenliği konusundaki endişelerini ölçmek amacıyla UDDer tarafından yapılan ankette ise en çok endişe duyulan sektörler sıralamasında ilaç-kozmetik birinci, gıda-tarım ikinci, oyuncak-kırtasiye üçüncü tekstil-ayakkabı dördüncü, inşaat ise beşinci sırada yer aldı. İstanbul’da her kesimden insanların kullandığı Şehir Hatları vapurları ve iskelelerinin tercih edildiği anket çalışmasına, 288’i kadın, 623’ü erkek olmak üzere toplam 961 kişi katıldı. Uygunluk Değerlendirmesi Derneği (UDDer) tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Sempozyumu’nun açılışında konuşan Başkan Selçuk Uçar, “Denetlenen ürün partilerinden 67 bin 895’i teste gönderildi. Laboratuvar ortamında yapılan kontrollerde güvensiz bulunan 1307 üründen 1042’sine piyasadan toplatma ya da satışının yasaklanması gibi yaptırımlar uygulandı. Firmalara toplam 96 milyon TL para cezası kesildi” dedi. Selçuk Uçar, endişeleri asgariye indirmek için uygunluk değerlendirme süreçlerini tamamlamasının hayati önem taşıdığını belirterek, UDDer olarak bu hedef doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.
76 bin ürün güvensiz
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Piyasa Gözetimi ve Denetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan da yaptıkları denetimler hakkında bilgi verdi. 2015’te 3 bin 194 firmaya ait 2 milyon 608 bin 145 ürünün denetimini yaptıklarını bildiren Karaaslan, “Bu ürünlerden 76 bin 479 adetinde güvensizlik tespit edildi. Firmalara toplam 1 milyon 870 bin TL para cezası kesildi” dedi.
Sağlığın telafisi yok
Sempozyumda konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fuat Şimşek, “Öncelikle güvenli ürünlerden bahsederken kıstas olarak sadece insanlar değil, hayvanlar ve çevreyi de buna dahil ediyoruz. Ayrıca denetimleri sadece ekonomi odaklı değerlendirmek çalışmayı daraltır. Çünkü ekonomik zarar bir şekilde çözülebilir, insan sağlığının ise telafisi zordur. Endişeler yerinde, çünkü ölümle bile sonuçlanacak kayıplar söz konusu olabiliyor” dedi. Fuat Şimşek, “İnternetten satılan ürünler büyük oranda sahte. Sağlık uzmanlarının önerdiği ürünlerin dışında ilaç kullanılmamalı ve eczaneden alışveriş yapılmalı. Sahte ilaç satan 5300 internet sitesini kapattık. 8 milyon 600 lira idari para cezası kestik. Tüketicilerin sahte ilaçlar satan bu sitelere güvenmemeleri gerekir” görüşünü dile getirdi.