"Sahte belge düzenleyenler yargılansın"

Genelkurmay Başkanlığı, 2 ay aranın ardından rutin toplantılarına başladı. Toplantının en önemli maddesi "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" adlı sahte belge oldu. TSK, belgeyi maksatlı olarak üreten kişilerin adalet önüne çıkarılmalarını beklediklerini açıkladı.

cumhuriyet.com.tr

Genelkurmay, Hasan Tahsin Bilgi Merkezi'nde rutin haftalık bilgilendirme toplantısı düzenledi. Genelkurmay Genel Sekreteri Ferit Güler ve Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu ile birlikte Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak bugünkü toplantıyı yaptılar.

Geçtiğimiz günlerde kamuoyunun gündemi çok meşgul eden Genelkurmay Başkanlık Karargahı'nda hazırlandığı iddia edilen irtica ile mücadele eylem planı, açıklamanın en önemli yanını oluşturdu.

Planla ilgili Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından soruşturma yapılmış ve Albay Dursun Çiçek suçsuz bulunmuştu. Planın da sahte olduğu ortaya konulmuştu.

Genelkurmay bu tespitin ardından bir açıklama yapmış ve 'bu sahte belgeyi hazırlayanlar bulunmalıdır' değerlendirmesinde bulunmuştu. Bununla ilgili adli yargıda soruşturma sürüyor ancak iki aydır bir sonuç alınamadı.

TSK bununla ilgili tepkisini bugünkü basın bilgilendirme toplantısında dile getirdi ve ''Türk Silahlı Kuvvetleri, özellikle iddia edilen belgeyi maksatlı olarak üreten ve basın organlarına sızdıran kişilerin tespit edilmelerini ve adalet önüne çıkarılmalarını beklemekte, gelişmeleri yakından takip etmektedir'' değerlendirmesinde bulundu.

Tuğgeneral Metin Gürak "Adli yargıda sahte belgeyi hazırlayanların bulunması ile ilgili sürecin gecikmesinden dolayı mı böyle bir hassasiyet gösterdiniz" şeklindeki soruya "Genelkurmay Başkanlığı tarafından iddiaların ilk gündeme getirildiği günden itibaren hassasiyetle konunun üzerinde duruldu ve bir hafta içinde sonuç alındığı" yanıtı geldi.

Gürek "Bundan sonraki süreçte de yalan belgeyi ortaya koyanların bulunması için gerekli hassasiyeti gösterdiğimizi ve konuyu yakından taklip ettiğimizi göstermek için bu açıklamayı yapmaya gerek duyduk" dedi.

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı bunun dışında iş güvenlik harekatına ilişkin olarak 3 Temmuz’dan bu yana 31 teröristin kendiliğinden teslim olduğunu belirtti . 31 kişiden 21’inin çıkarıldıkları mahkemelerce serbest bırakıldığını açıkladı. 8’i tutuklanırken ikisi hakkında da soruşturmanın devam ettiğini sözlerine ekledi.

 

Başbuğ, Belçika ve Almanya'ya gidecek

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Eylül ayında Belçika ve Almanya'ya resmi ziyaretler gerçekleştireceğini ve çeşitli temaslarda bulunacağını bildirdi.

Tuğgeneral Metin Gürak, daha önce 24 Temmuz 2009 tarihinde Ankara'ya gelen Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Oramiral James G. Stavridis'in Ankara'yı ziyaretini hatırlatarak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'unda, 7 Eylül 2009 tarihinde Belçika'nın Mons şehrindeki NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargahı'nda Oramiral Stavridis'i ziyaret edeceğini söyledi.

Tuğgeneral Gürak, ziyaret esnasında Türkiye ile NATO arasında mevcut ilişkiler ve müşterek faaliyetleri ilgilendiren konular üzerinde görüşmeler yapılacağını da vurguladı. Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un 1996 yılından 13 yıl sonra ilk kez, Almanya Genelkurmay Başkanı'nın resmi davetlisi olarak 8-10 Eylül 2009 tarihlerinde, bu ülkeye resmi bir ziyarette bulunacağını da açıkladı.

Afganistan'a Kabil Bölge Komutanlığı dışında Türk askeri gönderilip gönderilmeyeceği yönündeki soru üzerine de ise Tuğgeneral Gürak, Türkiye'nin daha önceden yapılan plan çerçevesinde 1 Kasım 2009 tarihinden itibaren Kabil Bölge Komutanlığı liderliğini üstleneceğini hatırlattı.

Liderlik döneminde lider ülkelerin sorumluluklarını yerine getirebilmek
için diğer ülkelerden daha fazla asker gönderdiğini belirten Tuğgeneral Gürak, Türkiye'nin 2002 yılında ISAF-2'de, 2005 yılında ISAF-4'te ve 2007 yılında Kabil Bölge Komutanlığı liderliği döneminde asker sayısını artırdığını daha sonra bu sayıların eski düzeyine düşürüldüğünü ifade etti.