Sahte ballar piyasada
Topuy Kaçkar Bal Genel Müdürü Remzi Özbay, mevsim şartlarının uygun ve çiçeklerin bol olmasına rağmen, arıların adeta greve girmiş gibi bal üretimini yarı yarıya azalttığını, bal üretimindeki düşüş sonucunda "Kaçkar" adı ile glikoz şurubu ve aromadan üretilen sahte balların piyasaya sürülmeye başladığını söyledi.
cumhuriyet.com.trDünyadaki çiçek türü bakımından en zengin coğrafya olan Kaçkar Dağlarında 10 yıldır organik bal üretimi yaptıklarını söyleyen Topuy Kaçkar Bal Genel Müdürü Remzi Özbay, bal üretimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bin kovandan yılda ortalama 6 ton bal aldıklarını, talebe yetişmek için bu sene kovan sayısını bin 400'e çıkardıklarını, ancak bal üretiminde yarı yarıya düşüş olduğunu söyleyen Özbay, "Arıcılarımdan her gün düzenli olarak rapor alıyorum. Arılar güçlü, çiçekler bol, mevsim şartları uygun. Her şeyiyle güzel bir sezon geçirmeyi bekliyorduk. Hasat mevsimi geldi kovanları açıp baktık ki bal eksik. Artması gerekirken daha azalmış. Arılar niye küstü acaba diye merak etmeye başladık. Sonra Türkiye genelindeki tüm arıcıların bu sene üretimi azaldığını gördük. Arılar adeta greve gitmiş gibi bal üretimini birden azalttı. Geçen sene 6 tonun üzerinde üretimimiz varken bu sene 3 tona kadar geriledik" dedi.
'Bilim adamları acilen bu konuyu incelemeli'
Üretimin yarı yarıya düşmesi nedeni ile bazı ihracat görüşmelerini askıya aldıklarını açıklayan Özbay, "Bir yıl öncesinden sipariş aldığımız müşterilere ancak siparişlerinin yarısını teslim edebileceğiz. 5 ülke İle ihracat görüşmelerimiz vardı hepsini askıya aldık. Bilim adamları acilen bu konuyu incelemeli" diye konuştu. Özbay, kimyasal ilaçlarla doğanın ve arıların dengesinin bozulduğu tahmininde bulunarak, "Arı ölümleri sürekli artıyor. Albert Einstein'ın "Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır" tezini tüm arıcılar konuşmaya başladı. Bilim adamları acilen bu konuyu incelemeli" dedi.
Japon firma kilosuna bin 500 dolar teklif verdi
Organik bal üretiminin her açıdan doğal olması gerektiğine dikkat çeken Özbay, "Ürettiğimiz bal 80 milyon arının eseri. Balı tamamen ilk çağlardan kalma geleneklere göre ağaç dallarında, kayalık ve mağaralarda üretiyoruz. Biz üretimde arılara karışmıyoruz. Çünkü arılar teknik şeylerden hoşlanmıyor ve ne kadar tenha yerde olursa o kadar verimli bal üretiyorlar" diye konuştu.Özbay önümüzdeki yıllarda yeni üreticileri de bünyesine katarak yıllık 10 ton bal üretmeyi hedeflediklerini söyledi. Japonya'dan bir firmanın üç dört yıldır ziyaretler yaparak bal talep ettiğini aktaran Özbay, yıllık 20 ton bal üretmesi koşuluyla tüm balını almayı teklif ettiklerini söylüyor.
Özbay, organik üretimde seri üretim mantığının doğru olmadığını belirtip teklifi reddettiklerini ifade ediyor. Japonya'da kendi ballarının muadili olan balların kilosunun bin 500 dolardan satışa sunulduğuna dikkat çeken Özbay sözlerini şöyle sürdürdü: "Yoshiaki Sawaadlı Japon işadamı, Türkiye'de kaldığı sırada balımızı tatmış. Bu baldan önemli miktarda alıp ülkesine götürüp yakın akrabalarına yedirmiş. Bize de teklif ettikleri rakam kilosuna 1500 dolardı. Ayrıca İngiltere, Amerika, Almanya ile de satış için görüşmeler yapıyoruz. Büyük gıda firmaları ve gross marketlerden talepler var."
Balda ilk tadımı boz ayılar yapıyor
Kaçkar Dağlarında yaşayan boz ayıların kovanları parçalayarak içindeki balları yediğini belirten Özbay, "Bazı arıcılar ayılarla karakolluk olmuştu. Ne yaptıysak ayıları engelleyemedik. Pusuda bekleyip nöbetçilerin dalgın anlarından yararlanıp kovanları çalıyorlar. Kanunen doğal ortamlarında oldukları için arıcılar müdahale edemiyor. Artık eskisi gibi bunu sorun etmiyoruz, doğa onların olduğu için misafir olan bizleriz diyoruz. Balımız o kadar doğal ki boz ayılar bu lezzetten vazgeçemiyor. Nasıl ki gıda firmalarında ürün tadım sorumluları vardır. Boz ayılar da bizim tadım uzmanımız. Ayılar ağzının tadını iyi bilir. Kalitesiz doğal olmayan balı yemez. Şimdi ayıların tadım hakkını yıllık üretimden düşüyoruz. Yıllık 50-100 kovanı boz ayıların tadımı için ayırdık" diye konuştu.
Bal fiyatı artınca taklit ballar pazar girdi
Türkiye genelinde bal üretimindeki ciddi düşüş sonucu fiyatlarda artış yaşandığına dikkat çeken Özbay, bunun sonucunda glikoz şurubu ve aromadan üretilen sahte ve taklit balların piyasaya sürülmeye başladığını söyledi. Geçen yıl yaklaşık 250 TL fiyatla satılan Kaçkar bal kilosunun şu anda 300 TL fiyatla satıldığını, sahte ve taklit balların ise 50-150 TL fiyatla "Kaçkar" adı ile satışa sunulduğuna dikkati çeken Özbay, yurttaşlara sokakta, semt pazarında çok ucuza satılan ballara itibar etmemesi uyarısında bulundu.