Sağlıkta ‘kritik’ artış

Günümüzde tehlikeli hastalıklar çığ gibi arttı. Tedavi masrafları ise bir o kadar yüksek. Bu masrafları karşılayan sigorta ürünlerinin satışı 5 yılda yüzde 300 arttı.

Ayfer Arslan

Son yıllarda stres, sağlıksız beslenme ve çevresel faktörler nedeniyle kanser, kalp, şeker gibi kritik hastalıklar hızla yaygınlaşırken, tedavi maliyetlerinin yüksek olması koruma ürünlerine olan talebi de artırdı. Bu hastalıklara ilişkin farkındalığın yükselmesiyle sigorta şirketleri de farklı müşteri ihtiyaçlarına yönelik ürünleri ile pazarda yerini alırken, hayat dışı branşta faaliyet gösteren Generali Sigorta ise önümüzdeki aylarda ‘Kritik Hastalıklar’ poliçesi ile yavaş yavaş sağlığa girmeyi planlıyor.

Toplu ödeme yapılıyor

Riskli hastalıklar sigortasında başta kanser, kalp ve şeker olmak üzere; MS, beyin tümörü, HIV, körlük, inme, böbrek yetmezliği, uzuv kaybı, organ nakli, kalp kapağı ameliyatı, parkinson, işitme kaybı gibi 20’yi aşkın hastalığa sigorta teminatı veriliyor. Sağlık sigortasından en büyük farkı ise sigortalıya toplu tazminat ödeniyor. Sağlık sigortası tedavi giderlerini karşılayıp, sağlık kuruluşuna ödeme yaparken, riskli hastalıklar sigortasında ise sigortalıya, hastalığa yakalandıktan sonra poliçede belirlenen tazminat toplu olarak ödeniyor. Bu hastalıkların artık çok genç yaşlarda görülmeye başlandığını belirten sigortacılar, Riskli Hastalıklar sigortasına olan talebin geçen yıla göre ikiye katlandığını ifade etti.

Tazminat 50 bin lira

Tam Kapsamlı Kritik Hastalık sigortası 18-60 yaş arası herkese sunulurken, hem yaşam kaybı, hem de kritik hastalık teminatları içeriyor. Teminat tutarları sigorta başlangıç tarihinde belirlenirken, ödenecek prim tutarı yaşa, cinsiyete ve seçilen teminat tutarına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. 18-30 yaş aralığında ödenecek toplam prim tutarı 50 liradan başlarken, 44-46 yaş aralığındaki kişi 225 lira, 55-60 aralığında kişi ise 470 lirayı aşkın prim ödüyor. Ödenen bu primler karşılığında sigortalı kritik hastalığa yakalanması halinde 10 bin liradan 50 bin liraya kadar tazminat ödeniyor. Vefatı halinde ise geride kalanlara ödenen tazminat tutarı 20 bin lira ile 100 bin lira arasında değişiyor.

5 yılda yüzde 300 artış

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Üst Yöneticisi (CEO) Meral Eredenk Kurdaş, son 5 yılda tehlikeli hastalıklar teminatı içeren ürünlerinin üretiminin yüzde 300 oranında arttığını belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’de tehlikeli hastalıklar bilincinin artması, çoklu kanal yapımız ile farklı ihtiyaçları karşılayabilecek ürünlerimizin bulunması ve ürün gamımızı değişen ihtiyaçlara karşı genişletmemiz bu artışın nedenleri arasında. Artık maalesef kanser, kalp krizi, prostat veya meme kanseri gibi hastalıklara çevremizde çok sık rastlıyoruz.”

Acil ambulans ve danışmanlık hizmeti

 Meral Eredenk Kurdaş, bu tür hastalıkların tedavi masraflarının da çok yüksek olduğuna işaret ederek, “Bu yüzden sektörde tehlikeli hastalık teminatı içeren ürünlerin önemi her geçen gün artıyor. Hatta tehlikeli hastalıkların kapsamındaki tek bir hastalığa yönelik ürünler de mevcut. Türkiye genelinde bu farkındalık arttıkça sektörde de şirketlerin, bu anlamda ürün gamını genişletmesi zorunluluk haline geliyor. Farklı müşteri ihtiyaçlarına yönelik farklı ürünler sunulabiliyor olması müşteri memnuniyeti açısından önem arz ediyor” diye konuştu. Anadolu Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan da bu konuda 3 ayrı paket ile farklı müşteri beklenti ve ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunduklarını dile getirdi. Erkan, Kritik Hastalık sigortalarının, sağlık harcamalarına bakılmaksızın toplu para güvencesi sağlayarak kişilerin bugüne kadar elde ettiği varlık ve birikimleri koruduğunu ifade etti. Erkan, şöyle devam etti: “Bu ürünler yaşam kaybı teminatıyla da, kişilerin geride bıraktıklarının da kendilerini güvende hissetmelerine olanak tanınıyor. Ayrıca sigortalılara ücretsiz acil ambulans ve sağlık danışmanlığı hizmeti de sunuyoruz.