Sağlıksız miras

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, 50 yıl öncesine kadar yalnızca gelişmiş ülkelerde görülen ve sağlığa verdiği zararlar pek de önemsenmeyen obezite, bugün son derece ciddiye alınan kronik bir hastalık.

SİBEL BAHÇETEPE

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Bilim Komisyonu Üyesi Uzm. Dr. Ayşe Seda Demirel, gelişmekte olan ve azgelişmiş ülkelerde de kilolu ve şişman kişi sayısının bulaşıcı bir hastalık gibi hızla arttığını belirterek “Özellikle çocuklardaki obezite artışı endişe vericiyken çocuk ve erişkin obez hasta sayısının 1980’den beri 73 ülkede iki katına çıktığı görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre Türkiye nüfusunun yüzde 33’ü obez.

“Şişmanlık maalesef çocuklarımıza da hatalı bir yaşam şekli olarak miras kalmaktadır” diyen Demirel, özetle şunları kaydetti: “Anne ve babası şişman olan kişilerin çocuklarında şişmanlık daha sık görülmektedir. Anne ve babası aşırı kilolu çocukların yüzde 80’inde, anne ve babasından birisi aşırı kilolu olanların yüzde 40’ında, anne ve babası normal kilolu olanların ise yüzde 10’unda erişkin döneminde şişmanlama riski vardır. Buna ek olarak bazı psikolojik rahatsızlıklar, stres ve depresyon da aşırı atıştırmaya ve şişmanlığa neden olur.

Tehlike çanları

1980- 2015 yılları arasında 195 ülkenin verilerini kapsayan geniş bir çalışmanın sonuçlarına göre, 2015 yılı itibarıyla dünyada 108 milyon çocuk ve 604 milyon erişkinin obez olduğu, obezitesi olanlara fazla kiloluların sayısı da eklendiğinde toplam nüfusun 2.2 milyarı geçtiği gösterilmiştir. Türkiye’de her 3 erişkinden biri obez (şişman), biri fazla kilolu ve sadece biri normal vücut ağırlığında. Çocuklar arasında da obezite sıklığı, hiperlipidemi ve insülin direnci gibi metabolik sorunların hızla artması gençler için sağlıkta tehlike çanlarının çalınmasına neden oluyor.”