"Sağlık ulaşılmaz kılındı"

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Başkanlar Konseyi'nce yapılan açıklamada, Hükümetin, sevk sürelerini 6 aya kadar çıkartarak, katılım paylarını artırdığı, böylelikle sağlığı ulaşılamaz kıldığı öne sürüldü.

cumhuriyet.com.tr

Türk Dişhekimleri Birliği'nden (TDB) yapılan yazılı açıklamada, ağız-diş sağlığı göstergelerinin, genel sağlığa göre daha kötü olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:
''Buna karşın Hükümet, yaptığı açıklamalarla bir kez daha ağız-diş sağlığı hizmetlerinin toplumun ihtiyacını karşılayacak şekilde organize edilebilmesini engellemiştir. Halkımız, vergi ve sağlık primi ödeyerek sağlık güvencesine sahip olsa da kamu kurumlarındaki yanlış düzenlemelerinin de neden olduğu yetersiz hizmete mahkum edilmekte ya da kendi maddi olanaklarıyla tedavi olmaya çalışmaktadır.
Ağız-diş sağlığı ihtiyacını karşılamak, başta muayenehaneler olmak üzere özel sağlık kuruluşlarından da hizmet alınmasıyla mümkündür. Türk Dişhekimleri Birliği'nin çabalarıyla geçtiğimiz yıl başlatılan 'Kamunun Serbest Çalışan Dişhekimlerinden Hizmet Alımı' projesi, çözüm yolunda yeni olanaklar sunmuştu. Hizmet alımı için bakanlar ve bürokratlar tarihler verip, sözleşme için teknik çalışmalar yapılırken, bir anda bütçe ve kriz neden gösterilerek sağlık hakkına ulaşımın engellenmesinin, Hükümetin basit bir bütçe hesabını yapamamasından kaynaklandığına inanmıyoruz. Burada sorun, Hükümetin sağlığa ve özel olarak da ağız diş sağlığına ait sorunları çözmesi gereken problemler olarak görmemesidir. Hükümet temsilcileri, sevk sürelerini 6 aya kadar çıkartmış, ayrıca katılım paylarını da arttırarak sağlığı ulaşılmaz kılmıştır.''

Açıklamada, ağız diş sağlığı sorunlarının çözümü için sağlığa ayrılan bütçenin artırılması gerektiği belirtilerek, şu önerilere yer verildi:
''Ağız diş sağlığı temel bir sağlık hakkıdır, ertelenemez. Muayenehanelerimiz bu ülkenin kaynaklarıdır, gözden çıkarılamaz. Kamu, yatırımlarını ihtiyaç olan yerlere yapmalıdır. Kamudaki diş hekimlerimizin haklarını yok eden, geleceklerini karartan uygulamalardan vazgeçilmeli, iş güvencesi sağlanmalı ve özlük hakları geliştirilmelidir.''