Sağlık raporlarında kaos

Yürürlüğe 22 Ekim'de giren Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan düzenlemeye göre hastaların eskiden almış oldukları sağlık raporları, 31 Aralık tarihine kadar geçerli olacak, bu tarihten sonra ise raporlarını yinelemeleri gerekecek.

cumhuriyet.com.tr

Hayatı önem taşıyan ilaçları kullanmak zorunda olan hastalar ilaç katkı payından muafiyet olmak için almaları gereken rapor nedeniyle 1 Ocak’tan itibaren hastane önlerinde uzun kuyruklar oluşturacaklar.

22 Ekim’de yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği’nde(SUT) yapılan düzenlemeye göre hastaların eskiden almış oldukları sağlık raporları 31 Aralık’a kadar geçerli olacak, bu tarihten sonra ise yenilemeleri gerekiyor. Ancak SUT’ta yer alan düzenlemenin 1 Ekim’den itibaren geçerli olacağı yönündeki ifade eczacıların kafasını karıştırdı. Zira 22 Ekime kadar raporlu hastalara verdikleri 3 aylık ilaçların bedellerinin faturalarından kesilip kesilmeyeceği eczacıya bildirilmedi.

Eczacılar tam bir keşmekeş yaşadıklarını söyleyerek belirsizliğe isyan ederken, 1 Ocak’tan itibaren hastalara ise yine hastane kuyrukları gözüküyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, SGK İl müdürlüklerinin bir kısmından aldıkları sözlü bilgiye göre, Kasım-Aralık ayında raporuyla ilaç almaya gelen bir hastaya elinde bulunan eski raporuna göre 3-5 kutu alması gereken ilacının sadece 31 Aralık’a kadar kullanabileceği kadarını verebileceklerini bildirdi.

Diğer ilaçlarının ise 01 Ocak’ta yeniden rapor çıkararak alabileceği ifade edildi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Ecz. Nurten Saydan, eski raporlara ne kadar ilaç verileceğinin şu anda bütün ülkede meçhul olduğunu belirterek “Her gün 23 bin eczaneden raporlu hastalarımızın ilaçlarını bir bilinmezlik içinde karşılıyoruz” dedi TEİS Başkanı Saydan, şunları söyledi: “22 Ekim 2008 tarih 27032 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği’nde 1 Ekim’den geçerli olmak üzere ‘SUT’un yürürlüğe girmesinden önce düzenlenen sağlık raporları, raporun düzenlendiği tarihte yürürlükte bulunan SUT hükümlerine uygun olması kaydıyla 31/12/2008 tarihine kadar (bu tarih dahil) geçerlidir. SUT’ un yürürlük tarihinden önce düzenlenmiş SUT hükümlerine uygun olan sağlık raporları ise SUT’ ta belirtilen süreleri boyunca geçerlidir’ şeklinde düzenleme yapılmıştır. Yani 22 Ekim’de yayınlanan bir tebliğ değişikliği ile 22 gün öncesine ait bir değişiklik geriye dönük olarak uygulamaya geçmiş olup Tebliğ geriye dönük olarak işletilerek ciddi anlamda bir mağduriyet oluşturulmuştur. Maddeden de anlaşıldığı gibi eski raporlar 31 Aralık 2008 tarihine kadar geçerlidir denilmesine rağmen bazı il müdürlükleri raporlu hastalarımızın ilaçlarını 31 Aralık 2008 tarihine yetecek kadar verilmesi yönünde bir görüş bildirmektedirler. Raporlu hastalarımıza bunu nasıl anlatacağız, ‘ben senin ilacını 31 Aralık’a kadar verebilirim’ dediğimizde; hastalar ‘bizim raporlarımız ve bu ilaçları almaya hakkımız var, sen kim oluyorsun da bana reçetemde yazılı olan ilaçtan az ilaç veriyorsun?’ diyerek hesap soruyorlar. Bir kez daha hastalarımızla karşı karşıya getiriliyoruz."


“Tebliğ anlaşılır değil, SGK ise sessizliğini koruyor"

TEİS olarak, Sosyal Güvenlik Kurumu’na eski raporlara ilişkin ne yapılacağına dair resmi yazılar gönderdiklerini belirten Saydan, “Ancak SGK bu konuda sessizliğini halen korumakta ve bizleri ne yapacağımız konusunda bilgilendirmemektedir. Eski raporlara ne kadar ilaç verileceği şu anda bütün ülkede kesin olarak bilinmemektedir. SGK yetkililerine soruyoruz 31 Aralık 2008 günü hastalarımızın raporlarının bitiş tarihi midir?” dedi.


İlaç dozlarındaki karmaşa

Hastanın 31 Aralık günü raporu ile reçete yazdırdığında 1 günlük mü ilaç alacağını, yoksa hakkı olan 90 günlük ilacı mı alacağının belirsiz olduğunu ifade eden TEİS Başkanı Saydan şunları söyledi: “Her zaman dile getirdiğimiz gibi tebliğler açık ve net yazılmalı, eczacı ve eczacı örgütlerinden görüş alınmalıdır. Zira Tebliğde net, açık ve anlaşılır ifadeler kullanılmadığı için, SGK il müdürlükleri bile yazılan maddeyi anlamamakta ve farklı uygulamalar ortaya çıkmaktadır. SGK Başkanlığı'nın sessizliğini korumaya devam etmesi halinde sene sonu itibariyle sağlık kuruluşlarında karmaşa ve yoğunluk yaşanacaktır. 1 Ekim SUT hükmüne uymayan bütün eski tarihli raporların 1 Ocak 2009 tarihinde geçersiz olacağını raporlu vatandaşlarımıza hatırlatıyor ve yıl sonunda (31 Aralık) mağduriyet yaşanmaması ve karmaşanın önlenmesi için yetkilileri göreve davet ediyoruz.”