Sağlık müdüründen aşı çağrısı
Ankara Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, aşıların zamanında ve uygun aralıklarla yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, aşıyla korunabilen hastalıkların ve bunlara bağlı ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum müdahalelerinin başında aşılamanın geldiğini söyledi.
cumhuriyet.com.trBu yıl beşincisi düzenlenecek olan Avrupa Aşı Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Ankara Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, aşıyla korunabilen hastalıkların ve bunlara bağlı ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum müdahalelerinin başında aşılamanın geldiğini ifade etti.
Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı çerçevesinde difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, menenjit, zatürre, verem, kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve hepatit-B hastalıklarına ve bunların yol açtığı diğer hastalık, sakatlık ve ölümlerden korunmanın sağlandığını kaydeden Aksoy şöyle devam etti:
"Temel amaç, ülkemizde doğan her bebeğin aşı takvimine uygun olarak yukarıda sayılan hastalıklara karşı bağışıklık kılınmasıdır. Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla yapılması çok önemlidir. Aşılanarak bağışıklık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, bu hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış kişilerde korunmuş olur."
Bütün çocukların doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanması gerektiğini savunan Aksoy, bunun dışında sadece çocukların değil bağışıklık olmayan tüm yetişkinlerin yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip, pnömokokk hastalıklarına karşı aşılanması gerektiğini söyledi.
Erişkinlerde aşılanmalı
Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinlerin de sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gerekenleri öğrenmesi ve aşılar konusunda bilgi edinip aşılanması gerektiğini ifade eden Aksoy şunları kaydetti:
"Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edeceklerse bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalılar.
Ülkemizde ileri yaş nüfusunun giderek artmasıyla, kronik hastalıklar (kalp, akciğer, böbrek hastalıkları, şeker vb) ve kanserlerde de buna bağlı bir artış meydana gelmekte olup bu durum erişkin bağışıklamasının giderek daha da ön plana çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle erişkinler de kendileri için uygun aşılama konusunda mutlaka bir hekime danışmalıdır."
Aksoy açıklamasında, aşı uygulamalarının Ankara İlinde, sağlık ocakları, sağlık evleri, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezleri ve hastanelerde yapıldığını belirterek, aşıların bu kurumlarda ücretsiz olarak uygulandığını da kaydetti. Aksoy ayrıca, bazı riskli grup aşılamalarının Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği/Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında sosyal güvenlik kurumları tarafından ödendiğini de bildirdi.