Sağlık Bakanlığı'nın 'Gezi doktorları'na karşı açtığı dava reddedildi

Gezi olayları sırasında yaralılara sağlık hizmeti verildiği gerekçesiyle İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu ve Onur Kurulu’nun görevden alınmasını isteyen Sağlık Bakanlığı’nın açtığı dava reddedildi.

DHA

Sağlık Bakanlığı’nın, Gezi olayları sırasında yaralananlara sağlık hizmeti verildiği gerekçesiyle dönemin İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu ve Onur Kurulu üyelerinin görevden alınması talebiyle açtığı dava reddedildi.

İstanbul 12. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yapılan duruşmada savunma adına söz alan avukat Meriç Eyüboğlu, “Bu dava kapsamında doktorlar hekimlik faaliyeti yapmakla suçlandı. Deliller arasında hekimlerin yaralılara sağlık hizmeti sunması var. Tüm hekimlerin sağlık hizmeti sunması zorunludur” dedi. İş yoğunluğu nedeniyle, gerekçesi sonra yazılacak olan kararda, İstinaf Mahkemesi yolu açık tutuldu. Üç buçuk yıl süren yargılama sonrası kapanan dava için hekimler ve hukukçular bir basın açıklaması yaptı. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel, hekimliğin kazandığını Sağlık Bakanlığı’nın kaybettiğini belirterek, “Bu ilk ret kararı değil, daha önce Ankara Tabip Odası ve Hatay Tabip Odası’na da aynı şekilde Gezi sürecinde hekimlik yaptıkları için görevden alma davaları açılmış, reddedilmişti. Onlar bu davayı açarken Gezi protestoları sırasında acil tıbbi yardım ihtiyacı olanlara Tabip Odası üyelerinin bu yardımı vermeleri nedeniyle bunu amaç dışı faaliyet olarak değerlendirerek bu davayı açmıştı. Gerek Türk Tabipleri Birliği yasası ve tüm hekimlik değerleri gereği, hangi koşulda olursa olsun hekimler bireylere sağlık hakkını sunmakla yükümlüdür. Görevi yerine getirmediği için aslında yargılanması gerekenler bunu yerine getirmeyenlerdir” dedi. İstanbul Tabip Odası Başkan Selçuk Erez ise “Uygar bir ülkede, hekimlere, sokakta, cephede nerde olursa olsun her yerde, sağlık hizmeti isteyen bir vatandaşa müdahalede bulundu diye dava açılmaz. Sevinelim mi sevinmeyelim mi bilemiyoruz” diye konuştu.

Gezi olayları döneminde İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu’nda görev yapan Ali Çerkezoğlu da “İstanbul Tabip Odası demokratik bir kitle örgütü olarak diğer kardeş örgütlerle birlikte sadece yaralıları tedavi etmekte değil, evrensel tüm değerlerde tutarlığın simgesidir. Burada tereddüt, burada ikircilik, burada taraf tutma, burada insan kayırma olmaz” dedi.

Gerekçe açıklanmalı

Avukat Meriç Eyüboğlu da “Davanın reddedilmesi yetmez davanın hangi gerekçeyle reddedildiğini de açıklamamalılar çünkü Sağlık Bakanlığı sadece İstanbul Tabip Odası’na değil Eczacılar Odası’na ve Diş Hekimleri Odası’da da dava açmıştır. Ama sudan sabundan gerekçelerle açılan bu davalara emsal olacağı için red kararı yetmez, mahkemenin gerekçesi ve toplanan delillerin de hukuka uygun olması gerekir” diye konuştu.