Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan Kurban Bayramı uyarıları

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kurban Bayramı öncesi yurttaşlara yaptığı uyarılarda, “65 yaş ve üzeri kurban satış ve kesim yerlerine gitmemeli” dedi. Koca, Kurban Bayramı'nda kısıtlama olmayacağını açıkladı.

cumhuriyet.com.tr

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde basın toplantısı düzenleyen Bakan Fahrettin Koca, Kurban Bayramı’nda uyulması gereken kuralları 3 başlık altında sıraladıktan sonra basının sorularını yanıtladı.

Koca, Kurban Bayramı'nda dikkat edilmesi gereken hususları üç grupta toplayarak açıklayacağını belirtti. Tedbirlerin hala devam ettiği kurbanlık alımı ve kurban kesimiyle ilgili dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin konuşan Koca, “Kurbanlık alışverişleri belediyeler tarafından belirlenen ve denetlenen yerlerden yapılmalıdır. Hayvan satış alanlarında olabildiğince kısa kalınmalıdır. Müşteriler ve satıcılar arasında el sıkışma usulüyle pazarlık yapılmamalıdır. 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişiler hayvan satış ve kesim alanlarında bulunmamalıdır. Kurbanlar, belediyelerin belirlediği kesim yerlerinde kesilmelidir. Kesim, tercihen işin ehli tarafından, mümkün olan en az katılımla yapılmalıdır. Maske, mesafe ve el temizliği kurallarına her aşamada dikkat edilmelidir” dedi. 

'GRUPLAŞMA MEYDANA GELMEMELİDİR'

Bayramda kılınacak namazlarda alınması gereken tedbirlere ilişkin bilgi veren Koca, “Bayramın ilk günü Cuma gününe denk gelmektedir. Biri bayram namazı, diğeri Cuma namazı olmak üzere, iki namaz cemaatle kılınacak. Cemaatle kılınacak bu namazlarda şu tedbirlere uyulmalıdır. Abdest, namazdan hemen öncesine bırakılmamalı, cami şadırvanında alınmamalıdır. Abdest evde alınmalıdır. Aksi takdirde sosyal mesafe ve maske kuralına uymak imkânsız hale gelebilir. Bayram ve Cuma namazına herkes kendi seccadesi ile gitmelidir. Secde sırasında halı veya seccadelere virüs bulaşması kolayca mümkündür. Virüs dış ortamda bir süre canlı kalmakta, başkasına bulaşabilmektedir. Bu yüzden kendi seccadenizi kullanmanızda ısrar ediyoruz. Maske ve sosyal mesafe kuralı, bütün bayram boyunca geçerli kritik kuraldır. Saflarda yan yana gelen her iki kişi aralarında mutlaka boşluk bırakmalıdır. Saflar sıklaştırılmamalı, seyrek tutulmalıdır. Camilerin içinden çok, mümkün olduğunca, açık hava kullanılmalıdır. Vaaz ve namaz süreleri, Diyanet İşleri Başkanlığımızın belirttiği üzere kısa tutulmalıdır. Namaz sonunda, cemaat, en arka saftan başlayarak, düzenli şekilde dağılmalıdır. Bayramlaşma amacıyla sıra oluşturulmamalı, gruplaşma meydana gelmemelidir” ifadelerini kullandı. 

65 YAŞ AÇIKLAMASI

Bayram günlerinin nasıl geçirilmesi gerektiğine ilişkin açıklamalarda bulunan Koca, “65 yaş ve üstü büyüklerimizle, kronik hastalığı olanlar; sağlık şartları bu vecibeyi üzerlerinden alıyorsa, lütfen bayram namazına gitmesin. Mezar ziyaretleri, kalabalık ihtimali varsa, mutlaka arife ve bayram günleri sonrasına ertelenmelidir. Bu bayramda makbul olan ziyaret, yüz yüze ziyaret değildir. Bayramlaşmalar mümkün olduğu kadar telefonla yapılmalıdır. Eğer ziyaret, korona virüsün hayatımıza girmediği günlerde olduğu gibi yüz yüze gerçekleşecekse, kişi sayısı az, ziyaret süresi çok kısa tutulmalıdır. Başka aile ve konukların bir araya geldiği kurban yemekleri verilmemelidir. Yoksullara, komşulara et dağıtılacaksa çok dikkatli olunmalıdır. Bu bayramda merhamet ve iyiliğin ikinci anlamı; kendimizi ve toplumu korumaktır. Bayram günlerinde bir araya gelmek eğer zaruri ise, açık ortamlar tercih edilmelidir. Evinizin bahçesindeki buluşma, evin içindeki buluşmadan daha güvenlidir. Eğer eve ziyaretçi alınmışsa, ev havalandırılmalıdır. Bayram boyunca hasta ziyaretinden uzak durulmalıdır” diye konuştu. 

'TEDBİR, SONUÇTUR'

Bakan Koca, el öpmeyi, el öptürmeyi, tokalaşmayı, sarılıp öpüşmeyi gelecek bayramlara ertelemek gerektiğinin altını çizerek, bayram sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli hususun bu olduğunu kaydetti. Bu Kurban Bayramı'nın hep birlikte verilecek bir sınav olduğunu aktaran Koca, “Bu Kurban Bayramı, hayatımızda, el öpmediğimiz, birbirimize sarılmadığımız ikinci bayram olarak yer alacaktır. Bu içimizde bir burukluktur ama olması gereken budur. El öpme, kucaklaşma, el sıkışma geleneğimizi gelecek bayramlara erteleyelim. Gelenekler, hayatın devamı için vardır. Güzel geleneklerin bu bayrama mahsus terkinde maksat, sağlığa hizmettir. Bildiğiniz gibi, baştan itibaren yapılan değerlendirmelerde, Kurban Bayramı'na yönelik kısıtlama gündeme getirilmemiştir. Fakat size kısıtla geçirdiğimiz Ramazan Bayramı konusunda bilgi vermek isterim. Ramazan Bayramı döneminde uygulanan kısıtlamaların tamamı düşünüldüğünde, 10 gün sonraki sonuç, günlük vaka sayılarında yüzde 15 azalma olmuştur. Ayrıca, aynı tarihler dikkate alındığında, entübasyona giren günlük hasta sayısında yüzde 21, yoğun bakıma giren günlük hasta sayısında yüzde 19, hastaneye yatırılan hasta sayısında ise yüzde 8 düşüş gerçekleşmiştir. Vefatlar, yüzde 29 azalma göstermiştir. Uygulanan tedbirlerin başarısı ortadadır. Bunlar, kısıtlarla birlikte gönüllü katılıma dayalı sonuçlardı. Şimdi maske mecburiyeti olmakla birlikte, sonuç veren kısıtları koyacak olan sizlersiniz. Önceki bayramda elde ettiğimiz sonucu, şimdi gönüllü kısıtlarla hedefleyelim. Kurban Bayramında işi öyle ciddiye alalım ki, bayram sonrası gözümüz vaka tablosunda olmasın. Artık tecrübelerle biliyoruz ki: Tedbir, sonuçtur” şeklinde konuştu. 

AŞI ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Bakan Koca aşı çalışmalarında Çin ve Rusya ile işbirliği içinde olduklarını kaydederek, “Ocak, Şubat, mart gibi yılın ilk çeyreğinde aşının geliştirilmesi mümkün olabilir gibi görülüyor. Bir iki ay sonra olacak beklentisi içinde olmamalıyız. Önümüzdeki 4-6 ay içinde bir gelişme dünyada olabilir” ifadelerini kullandı.

‘10 BİN KİŞİDEN 26’SINDA KORONAVİRÜS VAR’

Bakan Koca TÜİK’le yaptığı saha araştırmasını sonuçlarını da paylaştı ve 10 bin kişide 26 kişinin pozitif olduğunu belirtti: “Belirtisi olmayan 10 binde 26 kişinin aramızda dolaştığını göstermek açısından çok önemli. Bağışıklık ise 10 binde 80 kişi. Toplumda yüksek oranda hastalık geçirme oranını gösterin bir durum. Bağışıklık için yüzde 60-65 oranı gerekir. Toplum bağışıklığı ile bunun olmayacağını görmüş oluyoruz. Aşı çıkmadan bu olmayacak. 10 bin kişiden 26 kişinin belirti göstermeden aramızda dolaştığını bilelim.”

AYASOFYA VE ANKARA’DAKİ HASTANELER

Ankara’da kamu hastanelerindeki yatakların doluluk oranı ve Ayasofya’nın ibadete açılmasının ardından yaşanan kalabalıkla ilgili de değerlendirmede bulunan Koca, Ayasofya’nın ibadete açılmasından sevinç duyduğunu söyleyerek, “Bu sevincimizi yaşarken pandemi tedbirlerini ve kurallarını ihmal etmeden, maske ve mesafe kuralını devrede tutmamız gerekiyordu” dedi. Koca, Ankara’daki hastanelerle ilgili de “Pandemi hastaneleri diye adlandırdığımız hastanelere bu hastaları almamız söz konusu oldu. Ankara’da yoğun bakımda doluluk oranı yüzde 65, standart yatakların doluluk oranı yüzde 60, ventülatör doluluk oranı yüzde 25” diye konuştu. Bakan Koca Ankara Şehir Hastanesi’nde de doluluk oranın normal seviyelerin korunduğunu ifade ederek, yeni vakalarla bu oranların artamaya başladığını ekledi.

RÜŞVET İDDİALARI

Koca, “Amerikan ilaç şirketinin, ürettiği ilacın daha yaygın kullanılması amacıyla rüşvet verdiğinden söz ediliyor. Bu itham veya iddialarla ilgili konu Bakanlığımızca da soruşturulmaktadır” dedi.