Sağlık Bakanı Akdağ'dan 'sağlıkta dönüşüm' açıklaması
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Anne ölüm oranları AK Parti hükümetleri göreve başladığında 100 binde 70 civarındaydı. Bugün 100 binde 15'lere geriledi. Bebek ölümleri de 1000'de 30 civarındaydı, şimdi 1000'de 7-8'ler arasında" dedi. Akdağ, "Demek ki yeni bir şeyler yapmak lazım. Nasıl 2002'de sağlıkta dönüşüme başladıysak bugün de ikinci fazına geçmeliyiz" diye konuştu.
DHA
Sağlık Bakanı Akdağ, Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda Taksim The Marmara Otel'de düzenlenen '3.Türk Tıp Dünyası Kurultayı'na katıldı. Bakan Akdağ, genetik alanında çalışmalar yürüten 20'si yurtdışından olmak üzere 150'nin üzerinde bilim insanının bir araya geldiği kurultayın açılış konuşmasını yaptı. Kurultayın, Cumhuriyetin kuruluşunun 93. yıl dönümünde gerçekleşmesinden dolayı memnuniyetini dile getiren Akdağ, Türkiye'nin Cumhuriyetin 93. yılında 15 Temmuz gecesi büyük bir felaketin eşiğine geldiğini söyledi.
KURTULUŞ SAVAŞI'NA ÇIKAN BİR MİLLETİN AYNI RUHU TAŞIDIĞINI GÖRDÜK
Bakan Akdağ, "Bir kere daha 93 yıl sonra Kurtuluş Savaşı'na çıkan bir milletin yine aynı ruhu taşıdığını gördük. Türkiye'yi geri bırakan, bilimi geri bırakan, önümüze baktığımızda ne varsa onları yakalamamıza mani olan bu darbeci zihniyet, ümit ediyorum ki bu ülkede sona ermiş olsun. Çünkü sizlerin çabaları, yarın yapacaklarımız aslında çağdışı, çirkin ahlaksız anlayışların tarihin çöplüğüne atılmasıyla sürdürülebilir hale gelebilir" dedi.
Kurultayın ilk ikisinin genel olarak yapılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Bakan Akdağ, bundan sonra tematik toplantılar yapılarak konuların derinlemesine çalışılacağını ifade etti.
"SAĞLIKTA DÖNÜŞÜMÜN İKİNCİ FAZINA GEÇMELİYİZ"
Türkiye'de sağlıkta dönüşüm programlarıyla yaşanan değişikliklere değinen Akdağ, anne ve bebek ölümleriyle ilgili bazı bilgileri paylaştı. Bakan Akdağ, "Anne ölüm oranları AK Parti hükümetleri göreve başladığında 100 binde 70 civarındaydı. Bugün 100 binde 15'lere geriledi. Bebek ölümleri de 1000'de 30 civarındaydı şimdi 1000'de 7-8'ler arasında. Ancak bu durumu son yıllarda iyileştiremiyoruz. Demek ki yeni bir şeyler yapmak lazım. Nasıl 2002'de sağlıkta dönüşüme başladıysak bugün de ikinci fazına geçmeliyiz" ifadesini kullandı.
VATANDAŞIN KATASTROFİK HARCAMADAN KORUNMASI
Recep Akdağ, Türkiye'de cepten sağlık harcamalarının çok yüksek olmadığını 2002'de göreve geldiklerinde bu rakamın yüzde 20'lerde olduğunu bugün ise yüzde 17'lere düştüğünü ifade etti.
TÜİK çalışmalarına göre 2002 yılında katastrofik yani yoksullaştırıcı sağlık harcamasında yıllık gelirinin yüzde 40'ının sağlığa harcayan aile sayısının 160 binin üzerinde olduğunu kaydeden Akdağ, "Bu sayı 2012'de 30 binlere indi. 2015'te ise 60 binler civarında...Biraz artmış. Vatandaşımızı bu katastrofik harcamalardan korumak için burada da yapacaklarımız var" diye konuştu.
Bakan Akdağ, "Bu dönemde vatandaşın memnuniyetinde yüzde 39'lardan yüzde 70'lere çıktı.Bunu da yüzde 80'lere çıkarmayı, katastrofik harcamayı ise 10 bin ailenin altına doğru çekmek, anne ölümlerinin 100 binde 10'u, bebek ölümlerinde de 1000'de 6'nın altına çekmeyi istiyoruz. Bunu 2023'e kadar gerçekleştirmeyi istiyoruz" dedi.
GENOMİK ÇALIŞMALARIN ÖNEMİ
Recep Akdağ, konuşmasında bakanlık olarak genetik araştırmalara verdikleri önemin altını çizdi. Geleceğin tıp biliminin en önemli parçalarından birinin genetik olduğunu söyleyen Bakan Akdağ, "Biliyoruz ki artık insanoğlunun sağlıklı olması için yardımcı olmak anlamında, herşeye rağmen hastalandığında hastalığını en kısa yoldan atlatması için, en kısa yoldan en az zarar verecek şekilde kendi hastalığına odaklanmak suretiyle tedavi etmek için genomik çalışmaların son derece önemi var. İnşallah sizlerin yapacağı çalışmalar bizlere yol gösterecek" ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile kurultaya katılan bilim insanları aile fotoğraf çektirdi. Kurultay, bugün ve yarın yapılacak çeşitli oturumlarla sona erecek.