Sağda birleşme tamam
DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun, iki partinin birleşmesi konusunu ele almak için biraraya geldi. Birleşmenin çatısı DP, lideride Cindoruk oluyor.
cumhuriyet.com.trDP ve Anavatan Partisi birleşmede sona doğru yaklaşıyor. DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun, iki partinin birleşmesi konusunu ele almak için bu kez Anavatan Partisi'nin Genel Merkezi'nde bir araya geldi.
Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun yaptığı konuşmada, 3 Haziran'da iki partinin bütünleşmesine dair iradelerini açık ettiklerini hatırlatarak, "O gün müşterek bir Bütünleşme Kurulu oluşturduk ve o gün bir de takvim belirledik; bu yılsonuna kadar bu bütünleşme sürecinin tamamlanmasını öngördük. Bugün geldiğimiz noktada görüyoruz ki, yılsonunu beklemeden bu bütünleşme süreci hukuken de tamamlanacak. Bugün geldiğimiz noktada müşterek çalışma kurulumuz, her iki partinin tüzel kişiliklerini hangi şartlarda, ne koşullarda bütünleşeceğine dair çalışmalarını yaptılar. Tüzükte yapılması gereken değişiklikler üzerinde çalıştılar ve önemli ölçüde mutabakata vardılar" diye konuştu.
"Millete ortak olarak ne söylenecek"
Bugün artık 2. aşamaya geçtiklerini belirten Uzun, millete ortak olarak ne söyleneceği konusunun üzerinde durduklarını ifade etti. Uzun, "Bugünden itibaren her iki parti arasında birçok çalışma grubu kurulacak ve bundan sonrası için, bütünleşme sürecinin nihai olarak hukuken de tamamlayacağımız kongrelerle birlikte, Türkiye'nin önüne yepyeni bir parti programı ile çıkacağız, Türkiye'nin önüne yapısal sorunlarına dair çözüm önerilerimizle çıkacağız. Bugün itibariyle işte bu ikinci aşamaya geçiyoruz. İnanıyorum ki, her iki partinin içinde çok birikimli kadrolar var, işte şimdi o iki partinin de kadroları bir araya gelerek, şimdiye kadarki bütün hazırlıklarını yan yana getirecekler ve millete ne söyleyeceğini inşallah bütünleşme sürecinin neticelendiği kongrelerle birlikte netleştireceğiz. Türkiye'nin karşısına yepyeni bir pati programıyla, yepyeni bir seçenekle çıkacağız."
"Türkiye'yi normalleştirmek için bütünleşiyoruz"
Türkiye'nin yeni bir seçeneğe ihtiyacı olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin "normalleşmesi" gerektiğini vurgulayan Uzun, şöyle devam etti:
"Yaşadığımız hayat normal değil. Bir aydır HSYK toplantısı var, çıkan haber 'atama krizi', bir gün önce YÖK Genel Kurulu toplandı, çıkan haber 'katsayı krizi', MGK toplanıyor, kurulun sivil ve asker taraflarında gerginlik haber konusu. Anayasa Mahkemesi'ne bir başvuru oluyor yepyeni bir başka gerginlik. Demokrasisi gelişmiş hiçbir memlekette haber bile olmayacak bazı konular, mesela Başbakanla Genelkurmay Başkanının görüşmesi Türkiye'de tansiyonu yükseltiyor. Bu normal bir durum değildir. Türkiye'nin normalleşmesi gerekiyor, yeter artık! Türkiye'nin nefes alması gerekiyor. İşte biz onun için bütünleşiyoruz. Biz Türkiye'yi normalleştirmek için birleşiyoruz. Biz Türkiye'ye nefes aldırmak için, biz Türkiye'nin önüne yeni bir seçenek koymak için bütünleşiyoruz."
"Birleşme bir siyasi partiye karşı yapılmıyor"
DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ise, bugün ilk defa, Türkiye'nin uzun yıllardır beklediği ve hasret kaldığı bir siyasi olayı gerçekleştirdiklerini söyleyerek, "Tarihinde ihtarlar görmüş, değerli devlet adamları yetiştirmiş, Cumhurbaşkanları çıkarmış iki köklü siyasi parti 26 yıl süren bir ayrılıktan sonra bir araya geliyorlar. Mutabakatımız tamdır. Kararımız kesindir. Türkiye'ye yeni bir imkan yeni bir siyasi hareket orta çıkartıyoruz. Titiz çalışıyoruz, acele etmiyoruz" dedi.
Bu bütünleşmenin, AKP'yi işaret ederek "bir siyasi partiye karşı yapılmadığının" altını çizen Cindoruk şöyle devam etti:
"Siyasi partiler gelir giderler, siyasi partiler iktidar da olurlar, onlar gelip geçicidir. Hangi siyasi partinin iktidarı bizim milletimizin ömrü kadar uzun olabilir. O nedenle kimse zannetmesin ki bunun bir siyasi partiye karşı ortaya koyuyoruz. Hayır. Biz yeni bir görüşü değil, eski, köklü ama Türkiye'nin eksiği olan bir görüşü, merkez siyaseti tekrar siyaset hayatımıza kazandırmak için yola çıkıyoruz. Orada boşluk var, o boşluğu dolduran siyasi akımlar, ya da o boşluğa rağmen oy kullanan seçmenlerin aradığı siyasi hareketi ortaya koyuyoruz. Türkiye'de bugün bir demokrasi krizi vardır. İşte, korktuğumuz, üzüldüğümüz, yenmeye çalıştığımız kriz budur. Anayasa krizi vardır, adalet krizi vardır. Böyle bir dönemde siyaseti normalleştirmek, siyaseti azabildiğince nezaket içinde, bir fikir temeline oturtan bir siyasi birliği ortaya çıkaracağız."
Yeni parti DP, genel başkan Cindoruk
Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Anavatan Genel Başkanı Salih Uzun, birleşmenin hangi parti adı altında ve genel başkanının kim olacağına ilişkin şunları söyledi:
"2007 yılında bir bütünleşme süreci başlamıştı, sonuçlanmayan bir bütünleşme süreciydi. Bu bütünleşme sürecinden önce DP ismi DP değil DYP idi. Bütünleşme amacı ile DP adı alındı. DP ismi bütünleşilecek yapının ismidir. Dolayısıyla şimdi, DP adı altında birleşilecek, ancak DP bütünleştirilecek yapı haline dönüştürülecek. Anavatan Partisi de iki eşit kurucu unsurdan biri olacak biçimde DP yeniden teşkilatlandırılacak. Bütün yönetim kademeleri eşit bir biçimde belirlenecek. Mutabakatımız budur. Gelelim Genel Başkanlık meselesine; iki partiden birinde Türkiye'nin en tecrübeli siyasetçilerinden biri varsa, diğerinde benim gibi Türkiye'nin en genç siyasetçilerinden biri varsa, zannediyorum bu genel başkanlık meselesi en kolay aşılacak meseledir, dolayısıyla böyle bir sorunla karşı karşıya kalmayız."
Öte yandan Uzun, yılsonuna gelmeden, Ekim ayı gibi bütünleşme sürecinin tamamlanacağı kongrelerin de yapılacağını söyledi.
"Kimseyi tasfiye etmeyeceğiz"
Uzun, bütünleşme sürecine muhalif olan bazı partilerin de olduğunun hatırlatılması üzerine, "Hiç kimseyi tasfiye etmek gibi bir niyetimiz olamaz, arzumuz olamaz. Tam tersine, herkesi kucaklayacak biçimde, genişleme esasına dayalı bir bütünleşme yöntemini seçtik" diye konuştu.