Sabriye Okkır: Sorumlular hesap vermekten aciz

Ergenekon soruşturması kapsamında tutukluyken kansere yakalanan Kuddusi Okkır'ın ölümü üzerinden 1 yıl geçmesine karşın sorumlular hakkında açılan soruşturmalar özel izinlere bağlanarak engellendi.

cumhuriyet.com.tr

Ergenekon soruşturması kapsamında tutukluyken kansere yakalanan ve ihmaller sonucu yaşamını yitiren Kuddusi Okkır’ın ölümünün birinci yılında eşi Sabriye Okkır, suçlu ve sorumlular hakkında açılan tüm soruşturmaların kapatıldığına dikkat çekerek,“Bir komplo kurularak, eşimi ortadan kaldırdılar. Bu ölümde doktorların, hakimlerin, savcıların, Adalet Bakanı’nın hatta Cumhurbaşkanı’nın bile sorumluluğu var. Ama bu sorumlular hesap vermekten acizler” diye konuştu. Okkır’ın avukatı Devrim Taş “Kuddusi Okkır, tanınmaz hale gelinceye kadar tek kişilik hücrede tutuldu” dedi.

Kuddusi Okkır’ın eşi Sabriye Okkır, eşinin ölümü üzerinden 1 yıl geçmesine karşın hukuki anlamda hiçbir sonuç alamadıklarını belirtti ve “Doktorlar, hakimler, savcılar yargılanmaz diye hukukun işlemesi engelleniyor” şeklinde konuştu. Eşinin ölümünden sorumlu olan yetkililerin görevlerine devam etmesini de eleştiren Okkır, “Eşimin ölümünden sorumlu olanlar, suçlu olanlar yalnızca doktorlar değil, cezaevi müdürleri, hakimler, savcılar, Adalet Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Gül’e kadar herkes sorumlu. Soruşturmalar, protokollere, özel izinlere takılıyor. Koma halinde bir hasta hastanelere kabul edilmedi, tedavisi yapılmadı. Tüm doktarlar ise suçsuz görünüyor. Eşimin tutuklu oluşu hastanenin sorunu değildi. Doktor doktorluğunu yapıp hastaya sahip çıkmalıydı”
diyerek tepkisini dile getirdi.


Okkır’ın avukatı Devrim Taş

ise Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde Kuddusi Okkır’ın ölümüne kadar atanmış kadrolu bir doktorun bulunmadığını anımsatarak,“Tutuklu hastaların durumları düzenli olarak takip edilmiyor. Kuddusi Okkır, astım teşhisinin konulmasının ardından 6 ay uzman doktora görünemedi. Teşhisin ardından tam teşekküllü bir hastaneye sevk edilseydi, kanser hastası olduğu ortaya çıkardı. Ancak, tanınmaz hale gelene kadar da tek kişilik hücrede tutuldu. Yanında bir yada iki kişi daha olsaydı, rahatsızlığı fark edilebilirdi” diye konuştu.

 

Hukuki süreçte neler oluyor?

- Adalet Bakanlığı, Okkır’ın ölümünde sorumluluğu bulunan hakim ve savcılar hakkında soruşturma izni vermedi. Ankara İdare Mahkemesi’nde Adalet Bakanlığı’nın kararının iptali için açılan davada, duruşma tarihi bekleniyor.

- Tekirdağ Valiliği, Tekirdağ Devlet Hastanesi’ndeki ihmallerle ilgili soruşturma izni vermemesi üzerine karar Edirne Bölge İdare Mahkemesi’nde bozuldu. Savcılık konuya ilişkin iddianame düzenledi.

- İstanbul Valiliği, Bayrampaşa Devlet Hastanesi, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesi, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki doktorlar hakkında soruşturma izni vermedi. Bayrampaşa ve Haseki’ye ilişkin itiraz süreci devam ederken, Yedikule’deki ihmallerle ilgili ise dosya Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

- Tekirdağ F Tipi Kapalı Cezaevi müdür yardımcısı hakkında açılan soruşturmaya takipsizlik kararı verildi. Kararın iptali için Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunuldu.
- Sürece ilişkin tam yargı ve tazminat davası açıldı.

- Türk Tabipleri Birliği ise Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki 2 doktora 15 gün meslekten uzaklaştırılması kararı verdi.


Neden tutuklandı

Ümraniye’de ele geçirilen el bombalarıyla ilgili yürütülen soruşturmada, aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de bulunduğu 33 kişinin gözaltına alınmasının ardından, Teknopark Danışmanlık şirketinin sahibi Okkır, 20 Haziran 2007’de tutuklanarak önce Bayrampaşa Cezaevi’ne ardından da Tekirdağ F Tipi Cezaevine sevkedilmişti. Cezaevindeyken kansere yakalanan Okkır’ın ailesi 4 kez tahliye talebinde bulunmasına karşın “delilleri karartabilir” gerekçesiyle talepleri reddedilmişti. Bitkisel hayata giren Okkır, 1 Temmuz’da tahliye edilmiş, 6 Temmuz’da ise yaşamını yitirmişti.

 

 
Tabiplerden Okkır doktorlarına meslekten men cezası

İstanbul Tabip Odası, Ergenekon soruşturması kapsamında tutukluyken kansere yakalanan ve ihmaller sonucu yaşamını yitiren Kuddusi Okkır’ın ölümünün birinci yılında 2 doktor hakkında 15 gün meslekten men cezası verdi.

Kuddisi Okkır’ın eşi Sabriye Okkır’ın Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi’ne yaptığı bavuru üzerine İstanbul Tabip Odası’nca (İTO) başlatılan soruşturma tamamlandı. İTO Onur Kurulu 16 Haziran’da, Kuddisi Okkır dosyasını görüştü. Onur Kurulu görüşme ve soruşturma sonucunda aldığı kararda, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Çetin’ne, Okkır’ı “ileri tetkik ve tedavisi gerektiği ve bunların hastanede yatırılarak yapılması gerektiği halde taburcu ettiği”, Bayrampaşa Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Yılmaz’ın da, Okkır’ın “ileri tetkik ve tedavisini yapmadığı, teşhis için önerilen işlemler gerçekleşmeden hastayı taburcu ettiği, hastanın durumunu ve ağırlığını saptayamadığı” ve doktorların bu nedenlerle “Tıbbi Deontoloji Tüzüğü’nün 13 ve 14’üncü maddelerini ihlal ettikleri” gerekçesiyle 15 meslekten alıkoyma cezası verdi.