Sabırsız ve özgürlüğüne düşkün
X kuşağına göre daha zeki olan Y ve Z kuşaklarını yönetmek çok zor
Figen Atalay/CumhuriyetTürkiye nüfusunun yüzde 35’ini oluşturan Y kuşağı ile nüfusun yüzde 23’ünü oluşturan Z kuşağı, kısa bir zaman içinde çalışanların büyük bir yüzdesini oluşturacak. “Gerçekçi, kanaatkâr ve çalışkan kuşak” olarak bilinen 1979 yılı öncesi doğumlu X kuşağınınaksine, sabırsız, rutinlerden hoşlanmayan ve özgürlüklerine düşkün Y kuşağının yönetilmesi kolay görünmüyor.
Önceki kuşaklara göre iş dünyasından oldukça farklı beklentilere sahip olan Y ve Z kuşağını değerlendiren Yaşar Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özlem Aşman Alikılıç “10-20 sene önceki çalışma mantığı ile günümüzün çalışma mantığı aynı değil. Artık işi yapanlar değişiyor. İşverenlerin, yeni nesil ve onların nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda bilgilenmeleri şart. Aksi takdirde çalışanlarından istedikleri verimi almaları mümkün olmayacak” dedi.
Doç. Dr. Alikılıç’a göre, Y kuşağının, özgürlüklerine düşkün olmaları, bireysel karar alma eğilimlerinin yüksek olması, otorite tanımamaları, kurum kültürünü ve çalıştıkları kurumdaki politikayı çok fazla benimsememeleri; Z kuşağının ise ilgilerini kısa süreyle tutabilmeleri, X kuşağının temsilcileri tarafından sorun olarak görülüyor.
Y ve Z kuşağının birden çok işi aynı anda yapabilme özelliklerinin olduğuna dikkat çeken Alikılıç, işverenlere şu önerilerde bulundu: “Y ve Z kuşakları var olan teknolojiyi en iyi kullanan, çok daha fazla işi aynı anda yapabilen, çoklu ortamlara adapte olabilen ve X kuşağına göre zeki oldukları ileri sürülen bir nesil. Bu özellikleri ileride yaptıkları işlere de yansıyacak. İşverenler onları doğru anlarlarsa, iş tempolarından memnun kalacaklar. Ancak artık çalışma sisteminin de gelişmesi ve değişmesi gerekiyor. 10-20 sene önceki çalışma mantığı ile günümüzün çalışma mantığı aynı değil. Yeni neslin farklı olan özelliklerinden korkmamak gerekiyor. Ayrıca bu yeni nesil için eğitim süreçlerimizi de gözden geçirmemiz gerekiyor. Gençler, güven veren ve yaratıcı düşünceyi destekleyen bir iş ortamı arıyorlar.”