Sabiha Gökçen'deki patlamanın ardından yeni görüntüler
Sabiha Gökçen Havalimanı'nda önceki gece üç ayrı patlama yaşandı. Patlamanın sebebine ilişkin saatler geçmesine rağmen resmi açıklama yapılmazken, patlamaya havan topunun neden olduğu iddia ediliyor. Bu arada patlamaya ilişkin yeni fotoğraflar ortaya çıktı. Fotoğraflarda apron otobüsünün kaportasında delikler görülüyor...
Cumhuriyet / İstanbulSabiha Gökçen Havalimanı’nda apronda meydana gelen patlamada havalimanı çalışanlarından Canan Çelik Burgucu (33) kolundan, Zehra Yamaç (30) ise kafasından yaralandı. Yaralılar, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralılardan durumu ağır olan Yamaç, hayatını kaybetti. Olay yerine çok sayıda polis ekibi sevk edilirken itfaiye de tedbir amaçlı havalimanına geldi. Polis ekipleri uzun namlulu silahlarla ve çelik yeleklerle havalimanına çıkan tüm yollarda yoğun uygulama yaparak, bölgedeki araçları aradı. Arama çalışmalarına helikopter de destek verdi. Atatürk Havalimanı’ndan bölgeye Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait kızılötesi kameraya sahip Bell 429 tipi helikopter gönderildi.
Uçak gövdesinde hasar
Parçaların isabet ederek hasara yol açtığı ilk nokta, 206 numaralı körüğün önünde park pozisyonundaki uçağın çok yakını. 2 kadın işçi bu noktada vücutlarına isabet eden parçalarla yaralandı. İkinci hasar, bu noktanın yaklaşık 350 metre ilerisinde, 201 numaralı körüğün yakınlarında tespit edildi. Uzman ekipler ilk incelemeleri sonucunda üçüncü hasarı da 180 metre uzaklıktaki 17 numaralı açık park pozisyonunda belirledi. Park halindeki bazı uçakların yolcu camı ve gövdelerinde de parça çarpmasından kaynaklanan hasar tespit edildi. Hasar gören uçak sayısının en az 5 olduğu öğrenildi.
İstanbul Valisi Vasip Şahin, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda saat 02.05’te nedeni belirsiz bir patlama meydana geldiğini belirterek patlamanın sebebine ilişkin incelemelerin sürdürüldüğünü kaydetti. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş., havalimanı apron bölgesinde yaşanan patlamanın ardından yazılı bir açıklama yaparak, “Patlamanın nedeni ile ilgili yetkililerin araştırmaları devam etmektedir. Terminalimizde uçak iniş kalkışlarında hiçbir sorun yaşanmamakta olup, uçuş operasyonu sorunsuz bir şekilde devam etmektedir” ifadelerini kullandı. Patlamayla ilgili Pegasus ise olay sırasında körükte ya da uçakta yolcu bulunmadığını kaydetti.
İngiltere Büyükelçisi Richard Moore, patlama nedeniyle, Türkiye’ye ilişkin “Seyahat Tavsiyesi’ni güncellediklerini açıkladı. Moore, Twitter hesabından dün yaptığı açıklamada, “Bu sabah #SabihaGökçenHavalimanı’nda havan topu saldırısı yapıldığına ilişkin ifadelerden endişe duydum. Konuyla ilgili Türk yetkililer ile görüşerek bilgi almaya çalışıyoruz” dedi.
'Zafiyet yok'
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın güvenliği konusunda herhangi bir zafiyetin söz konusu olmadığını belirterek, “Uluslararası standartların hükmettiği bütün tedbirler alınmış durumda” dedi. Bakan Yıldırım, 5 uçakta küçük çaplı hasar olduğunu, bu uçakların hangara alınarak gerekli müdahalelerin yapıldığını belirtti. Patlamayla ilgili tespitten sonra sabah saatlerinde uçak seferlerinin normale döndüğünü ifade eden Yıldırım, trafikte herhangi bir ertelemenin olmadığını bildirdi. Olayın nedeniyle ilgili adli ve idari çalışmaların yapıldığını belirten Yıldırım, “Şu anda bir hükme varmak, yorum yapmak erken ama şunun bilinmesini isterim, havalimanının güvenliği konusunda herhangi bir zafiyet söz konusu değil” diye konuştu.
Apron otobüsünün fotoğrafları ortaya çıktı
Sabiha Gökçen Havalimanı'nda önceki gece meydana gelen patlamadan yeni fotoğraflar ortaya çıktı. Patlamanın şiddetiyle bir apron otobüsünün camları tamamen kırılırken, kaportada delikler meydana geldiği görülüyor.
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda meydana gelen patlamada temizlik görevlisi Zehra Yamaç (30) hayatını kaybetmişti. Patlama noktasından yeni fotoğraflar ortaya çıktı. Patlamanın şiddetiyle kullanılamaz hale gelen bir apron otobüsünde kurşun deliklerine benzer deliklerin açıldığı görülüyor.
IRA Heathrow'a 3 kez saldırmıştı
Kuzey İrlanda’nın bağımsızlığı için savaşan İrlanda Kurtuluş Örgütü (IRA), 1994 yılının mart ayında Britanya’nın başkenti Londra’da bulunan Heathrow Havaalanı’nda havan toplu üç saldırı gerçekleştirmişti. Saldırıların politik olduğu yorumları yapıldı, IRA’nın amacının kimseye zarar vermek değil, barış görüşmeleri istediği yönde ilerlemeyen örgütün istediği an saldırabileceğini hatırlatmak istemesiydi.