Sabancı Üniversitesi'nin büyük başarısı: Kanserli tümöre su tabancası
Sabancı Üniversitesi’nden bilim insanları tümörleri hastaya zarar vermeden yok etmeyi vaat eden bir prototip tasarladı.
cumhuriyet.com.trSabancı Üniversitesi (SÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Ali Koşar ve Doç. Dr. Devrim Gözüaçık, böbrek taşını, prostatı ve kanserli tümörleri hastaya zarar vermeden yok eden bir cihaz tasarladı. Su tabancasına benzerliği nedeniyle Sabancı University Tissue Ablation with Bubbles Medical Device (SUTAB) adı verilen cihaz, kaynama ile oluşan kabarcıkların aşındırma gücünü kullanıyor.
SÜ’den yapılan açıklamaya göre Koşar ve Gözüaçık’ın, püskürtülen sıvı içinde oluşturulan mikro boyuttaki su kabarcıklarının yani kavitasyon baloncuklarının aşındırma gücü ile kanserli hücreleri, tümörleri, prostat ve böbrek taşını parçalayan bir tıbbi cihaz geliştirdikleri belirtildi. Sıvı püskürttüğü için SUTAB adı verilen cihaz, tümörleri yok ederken sağlıklı hücre ve dokulara zarar vermeyecek. Cihaz, mikro kavitasyon yöntemi ile yani suyun basıncı düşürülerek meydana gelen baloncukların patlamasıyla ortaya çıkan yüksek enerjiyi kullanıp kanserli hücreleri yok ediyor. Üretildiğinde dünyada bir ilke imza atacak olan cihaz, hastalara ucuz ve tamamen zararsız tedavi imkânı sağlayacak.
Endoskopi aletine entegre edilecek
Üniversiteden yapılan açıklamada, projenin robotik kontrollü endoskopik cihaz prototipi geliştirilme aşamasında olduğu ifade edildi. Araştırmaya, Maltepe, Yeditepe, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden doktor ve mühendislik alanında uzman profesörlerin de destek verdiği kaydedilen açıklamada, “SÜ araştırmacıları, SUTAB’ın temel prensibi dünya patentini ellerinde tutuyorlar, bu da cihazın
uluslararası rekabet gücünü artırıyor. SUTAB’ın endoskopi aletine entegre edilmesiyle Türkiye, kendi patentli teknolojisi ile geliştirdiği kanser tedavisi için geniş kullanım özellikli cihazına sahip olmuş olacak” denildi.
* Mekatronik Mühendisliği Programı öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Koşar, (üstte sağda) yeni jenerasyon mikro akışkan sistemler konusunda dünya çapında öncü araştırmacılardan biri. Mikro ölçekte ısı transferi ve sıvı akışı konusunda deneysel çalışmalara imza atan ve çok sayıda ödüle layık görülen Koşar’ın, işlem görmekte olan dört patent başvurusu bulunuyor.
* Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik Programı öğretim üyesi Doç. Dr. Devrim Gözüaçık (üstte solda) moleküler hücre biyolojisi, genetik ve kanser biyolojisi uzmanı. Vücudun stres ve hastalıklara hücre düzeyinde verdiği en önemli yanıtlardan birisi olan “otofaji” konusunda çalışmalar yürütüyor. Gözüaçık, New York merkezli Uluslararası Hücre Ölümü Derneği’nin (ICDS) de yönetim kurulu üyesi