Sabahat Türkler toprağa verildi

DİSK Kurucu Genel Başkanı ve 12 Eylül 1980 öncesi uğradığı suikastte hayatını kaybeden Kemal Türkler’in eşi Sabahat Türkler, toprağa verildi. Sabahat Türkler için ilk tören, Şişli’deki DİSK Genel Merkezi’nde düzenlendi.

cumhuriyet.com.tr

<video:331585>

Törene, Sabahat Türkler’ın kızları, Nilgün Türkler Soydan, Yasemin Türkler Akpınar, damadı Oğuz Soydan, torunu Burç Akpınar ile DİSK genel başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, gazeteci Can Dündar, CHP İzmir milletvekili gazeteci Tuncay Özkan’n da aralarında bulunduğu sendika, siyaset ve basınından çok sayıda kişi katıldı.

DİSK bayrağına sarılı Sabahat Türkler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Söz verilen Sabahat Türkler’in kızı Nilgün Türkler Soydan, “Annem mücadeleci bir kadındı, inatçıydı, direnişçiydi. Eşini ve çocuklarını ve torunlarını çok sevdi. Ama onun en büyük sevdası, bizden sonra gelen sevdası DİSK’ti. O nedenle DİSK ve vakfın önünde olmasından çok mutlu olduğunu biliyorum. Annem 3 yıl, iki aydır evimizde bakımımız altındaydı. Özellikle son 3-3.5 ay, son on günümüz çok kötü geçti. En son 15 Temmuz’da birkaç kaşık çorba içirmeye çalışırken, doktorunun en sevdiği şeyi söyle o şekilde onu besleyebilirsin dediği için, babamı söylediğimde üzülüp hüngür hüngür ağladığı için kıyamadım gene DİSK’i kullandım. Seni DİSK’e götüreceğim yemeğini yersen dedim. Söz veriyorum, kalkacağım dedi. Sözlü olarak iletişim kurduğumuz son andı. Ondan sonra giderek kötüleşti. Annemin DİSK’e kadar sevdalı olduğunu çok yakından tanıyan bir insan, olarak tabi ki DİSK’ in kurucusuna sevdalı bir insan olduğunu biliyorum. Onun ömür boyu ne kadar inatçı, ne kadar direnişçi bir insan olduğunu da gözlemledim” diye konuştu.



Davanın zaman aşımına uğramasının ailelerinde travma yarattığını belirten Nilgün Türkler, “Ama şuna da dikkat çekmek istiyorum. Kemal Türkler cinayeti ailece ve örgütümüzü elbette bir travmaya uğrattı. Fakat ailece uğradığımız travmadan yıllarca kurtulamadık. Bizim gibi bu travmayı yaşayan bir kişi daha vardı. Avukatımız Rasim Öz. Hem annem, hem de avukatımız Rasim Öz, babamın davasının zaman aşımına uğratılmasından sonra evlerinde bakım altında alınmak zorunda kaldılar. Bir anlamda hayatı protesto edip kenara çekilmiş gibi oldular. Onun gözlerindeki hüzün hiç kaybolmadı. Buraya gelmek için hazırlarken, alnına son öpücüğü koyarken, bu da DİSK için diye kondurdum. Hepimizin adına onunla babama selam gönderdim” dedi.



Cenaze törenine katılan CHP İzmir Milletvekili gazeteci Tuncay Özkan, da "Kemal Türkler cinayeti, Türkiye’de bir dönemi başlatan önemli olaylardan biridir. Özetle Türkiye’nin 12 Eylül'e taşınmasında, insanların birbirini katletmesinde, kutuplaştırılmasında çok önemli bir araç olmuştur. Kemal Türkler cinayetinden sonra Türkiye sağ ve sol olarak ikiye bölünmüş. Toplumsal çatışmalar hızlandırılmıştır. Bugün Türkiye’nin içinde bulunduğu duruma bakıldığında o zamandan bu zamana çok da yol kat edemediğimizi görüyoruz. Hanimefendi, kıymetli eşinin ölümünden sonra da işçi sınıfının, çalışanların, yoksulların hak ve emeği için çok mücadele etti" diye konuştu.

Anmadan sonra Sabahat Türkler’in cenazesi omuzlarda Şişli Camii’ne getirildi. Öğle vakti düzenlenen cenaze töreninden sonra eşi Kemal Türkler’in anıt mezarının bulunduğu Topkapı Çamlık Mezarlığı’nda toprağa verildi.