Saakaşvili: Bu kadarını tahmin edemedik

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Rusya'nın tek yanlı olarak ve şiddete başvurarak Avrupa'nın sınırlarını değiştirdiğini söyledi. Saakaşvili, "Askeri açıdan hiçbir şansımız yok. Rusya tek yanlı olarak ve şiddet yoluyla Avrupa'nın sınırlarını değiştiriyor. Avrupa bir defa buna izin verirse Rusya böyle bir şeyi gelecekte de deneyecektir"

cumhuriyet.com.tr

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Alman Bild gazetesinde yayımlanan röportajında, kendilerini Rusya'ya karşı savunabilecek güce sahip olup olmadıklarının sorulması üzerine, "Hayır, askeri açıdan hiçbir şansımız yok. Rusya tek yanlı olarak ve şiddet yoluyla Avrupa'nın sınırlarını değiştiriyor. Avrupa bir defa buna izin verirse Rusya böyle bir şeyi gelecekte de deneyecektir" dedi.
Rusya'nın aylardan bu yana Gürcistan sınırında birliklerini topladığı ve Gürcü birliklere havan topuyla saldırdığını belirten Saakaşvili, kendilerinin ise önce ateşkese uyduğunu, ancak Rus tanklarının Güney Osetya'ya girmesi üzerine topçu ateşi açtıklarını ifade etti.
Durumu neden daha önce NATO'ya bildirmediklerinin sorulması üzerine de Saakaşvili, bu kadar büyük bir işgal hareketiyle karşı karşıya olduklarını bilemediklerini kaydederek, "NATO'nun asker göndermesini zaten hesaba katmamıştım. Ancak sınırlarının nerede olduğunu Rusya'ya daha önce bildirmesi gerekirdi" diye konuştu.
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in krizle ilgili tepkisini nasıl bulduğunun sorulmasına karşılık da Saakaşvili, "Rusya'ya karşı çok açık ve sert kelimeler kullandı. Rusların nasıl olduklarını biliyor. Sonuçta onların arasında da yaşadı. Yalan söylemenin Ruslar için iletişimde normal bir yöntem olduğunu ve gerektiği takdirde çok vahşi olabileceklerini biliyor" dedi.
Saakaşvili, Brüksel'de 1 Eylülde bu krizle ilgili olarak düzenlenecek AB zirvesine katılıp katılmayacağına dair soru üzerine ise "Hayır, eğer Gürcistan'dan ayrılırsam Ruslar hava sahamızı kapatır ve ülkeme dönmemi engellerler. Ancak bu zirveden Gürcistan'ın desteklenmesi yönünde karar çıkmasını bekliyorum. Bu beklenti NATO üyeliğimiz için de geçerli" diye konuştu.
Rus askerlerinin Gürcistan'da çok sayıda köyü yakıp yıktığını, yağmaladığını ve halka işkenceler yaptığını da öne süren Saakaşvili, Rus hükümetinin de Gürcistan askerlerine benzer suçlamalar yönelttiğinin hatırlatılması üzerine, "Bunu hiçbir zaman ispatlayamazlar. Buna eminim" dedi.
Bu kriz sırasında korkup korkmadığının sorulmasına karşılık da Saakaşvili, "Çok gergindim. Hala da öyleyim. Ancak hiçbir zaman korkmadım. Hükümetime 'Ruslar Tiflis'e geliyor. İsterseniz gidebilirsiniz' dedim. Ancak hepsi kaldı. Bizim korkumuz yok" şeklinde yanıt verdi.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de bu gazete için yazdığı makalede, hem Rusya hem de Gürcistan'da bazı kişilerin "ateşle oynadıklarını" belirterek, karşılıklı kışkırtmalara bir an önce son verilmesi gerektiğini, durumun ancak bu sayede hızlı şekilde kontrol altına alınabileceğini ifade etti.
Abhazya'nın ve Güney Osetya'nın tanınmasıyla Rusya'nın krizi daha da tırmandırdığını belirten Steinmeier, ancak Avrupa'nın da şimdi duygusal değil akılcı davranması gerektiğini kaydetti.
Steinmeier, krizlerin sadece birlikte, bunun yanı sıra saygı ve güvene dayalı bir havanın yaratılmasıyla çözülebileceğini, bu nedenle bir an önce akılcı ve sorumluluk bilincinin hüküm sürdüğü bir havanın yaratılması gerektiğini belirtti.