S-400’lere yeni yazılım
S-400 savunma sistemlerinin dost-düşman ayrımı yapan radar yazılımlarının yenilenmesi gerekiyor. Çalışma, sistemleri üreten firma ile Türk uzmanlar tarafından ortaklaşa yürütülecek.
Sertaç EşTürkiye ile Rusya arasında imzalanan S-400 hava savunma sistemleri alımına ilişkin ayrıntılar belli olmaya başladı. Bu kapsamda füze sisteminin dost-düşman ayrımı yapan radar yazılımlarının yenilenmesi gerekiyor. Bu çalışmanın füze sistemlerini üreten firma ile Türk uzmanlar tarafından ortaklaşa yürütüleceği öğrenildi. Ayrıca S-400 sistemlerinin ilk olarak Suriye ve Irak sınırlarını kapsayacak şekilde konuşlandırılmasının planlandığı dile getirildi.
Türkiye ile Rusya arasında uzun menzilli hava savunma sistemi olan S-400 alımını içeren anlaşma geçen yılın son günlerinde Ankara’da imzalandı. Türkiye’nin iki sistem dört lançer olarak özgün bir paket halinde almayı planladığı füze sistemlerinin 2020 yılında teslim edilmeye başlanması öngörülüyor. Ancak alınacak sistemler Türkiye’nin de üyesi bulunduğu NATO’nun sistemine entegre edilmeyecek. Rus üretimi olan füzeler ve hedef tespit uyarı işlevlerini gören radar sistemleri NATO silahları ile uçaklarını düşman olarak algılıyor. Bu nedenle Türkiye’nin alacağı füzelerin dost-düşman tanıma sistemlerinin değiştirilerek uyumlandırılması gerekiyor. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, daha önce yaptığı açıklamalarda, bu sistemlerin iki ülke uzmanları tarafından ortaklaşa uyumlandırılacağını dile getirmişti.
Edinilen bilgiye göre yenilemenin yapılabilmesi için en azından füzelerin gözü olarak tabir edilen radarların yazılımlarına ilişkin bazı kodlarının Türk uzmanlarla da paylaşılması gerekiyor. Aksi takdirde bu yenilemenin olmayacağı ya da her halükarda tek taraflı yapılabileceği değerlendiriliyor. Ancak imzalanan anlaşma kapsamında ortak teknoloji üretimi ve teknoloji paylaşımı vurgusunun da yer aldığına dikkat çekilerek Türkiye’nin, yalnızca paket şeklinde kullanacağı bir füze sisteminden yana olmadığına dikkat çekiliyor.
Diğer ayrıntı ise dostdüşman tanıma sistemlerinin uyumlandırılması ile bu sistemin kapsamının ne olacağı konusu. Füzelerin radar sistemlerinin yalnızca Türkiye’nin silah sistemlerini mi, yoksa NATO envanterindekilerin tümünü mü dost olarak algılayacağı, Rusya’nın sistemlerine nasıl tepki vereceği ise netleşmiş durumda değil. Projenin bu ayrıntılarının önümüzdeki süreçte belirlenmesi bekleniyor.