Rusya’ya kimyasal kart

Londra, eski çifte ajan Skripal ile kızını zehirleyenlerin Rus askeri istihbaratından olduğu suçlamasında bulundu.

cumhuriyet.com.tr

 

Batı ile Rusya arasındaki krizi alevlendiren, eski bir Rus ajanının Londra’da kimyasal saldırıya uğraması davasında İngiltere’den bir kez daha Moskova’yı hedef alan çıkış geldi. İngiltere Başbakanı Therasa May dün parlamentoda yaptığı açıklamada, eski Rus çifte ajan Sergey Skripal ile kızına yönelik Salisbury’de geçen mart ayında gerçekleşen saldırının iki Rus askeri istihbarat yetkilisince yapıldığını savundu. Londra daha önce de Noviçok maddesi kullanılarak yapıldığı iddia edilen saldırıdan Rusya’yı sorumlu tutmuş, ABD başta olmak üzere diğer Batılı müttefiklerinden de destek bulmuş, çok sayıda ülke yüzden fazlaRus diplomata sınırdışı etmişti.

Gözler Suriye’de Rusya’nın desteğiyle ordunun olası İdlib operasyonuna, ABD ile artan gerilimine çevrilirken Londra’dan Moskova’yı uluslararası arenada sıkıştırabilecek hamle geldi. May’in çıkışı, İngiliz polisinin dün Skripal’in zehirlenmesi olayının faili olarak 2 Rus vatandaşının fotoğraflı kimliklerini açıklaması, savcılığın haklarında uluslararası yakalama kararı çıkarıldığını duyurmasının ardından gündeme yansıdı.

‘GRU için çalışıyorlar’

Polis, zanlıları Aleksandr Petrov ve Ruslan Boşirov olarak açıkladı. May de vekillere konuşmasında “Hükümetimiz, polisin tespit ettiği 2 kişinin Rusya askeri istihbarat servisi GRU için çalıştığı sonucuna ulaştı. Bu yapı Rus devletinin üst kademelerinin onayı ile hareket ediyor” dedi. Skripal soruşturmasında 250 görevlinin 11 bin saatlik güvenlik kamerası görüntülerini incelediğini, bin 400 görgü tanığının ifadesine başvurduğunu kaydetti.
May, şüphelilerin Moskova’dan Londra’nın Gatwick Havalimanı’na 2 Mart’ta geldiklerini, bir otelde 2 gece kaldıkları iddiasını da aktardı. Otelde yapılan incelemede “Skripal’in zehirlenmesinde kullanılan Noviçok maddesinin izlerine rastlandığını” sözlerine ekledi. Şüphelilerin gerçek isimlerinden farklı kimliklerle seyahat yaptığının sanıldığı da İngiliz yetkililerce dile getirildi.

‘Aynı akşam döndüler’

Şüphelilerin Skripal’in zehirlendiği 4 Mart’ta Salisbury kentine gittiğini belirten May, aynı akşam Moskova’ya geri döndüklerinin de tespit edildiğini savundu. May, Skripal’in zehirlenmesi olayı ile haziranda Amesbury’de bir İngiliz çiftin zehirlenmesi olayının tek bir soruşturma kapsamında birleştirildiğini de vurguladı.

May’in parlamentoyu bilgilendirmesi öncesinde ABD Başkanı Donald Trump ile görüştüğü iddiaları sonrasında ABD’nin İngiltere Büyükelçisi’nden, Rusya’nın “saldırgan eylemleri” karşısında müttefikleriyle birlikte oldukları açıklaması geldi. İngiltere’deki Rusya maslahatgüzarının Dışişlerine çağrıldığı haberleri de basına yansıdı. İngiltere’nin bu hamlesine, Moskova da İngiliz elçiyi Dışişleri’ne çağırarak yanıt verdi. Londra, BM Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırdı.
İngiliz dış istihbarat servisi MI6 için çalıştığı ortaya çıktığında ülkesinde mahkûm edilen Skripal’in İngiliz ajanlarına da ihanet ettiği basına yansımıştı. Skripal, daha sonra casus takasıyla Rusya’dan İngiltere’ye gitmişti. Skripal ile kızı, 4 Mart’ta Salisbury’de bir bankta bilinçlerini yitirmiş vaziyette bulunmuştu. Tedavilerinin ardından hastaneden taburcu edilmişlerdi.

Bu olayın ardından 30 Haziran’da da İngiliz bir çift Amesbury’de Noviçok benzeri bir kimyasalla temas nedeniyle hastalanmış, biri yaşamını yitirmişti. İngiltere, Skripal olayında, Sovyetler döneminde üretildiği iddia edilen askeri nitelikte bir kimyasal maddenin kullanıldığı iddiasını dile getirmişti.

Moskova: Manipülasyon

Kimyasal saldırı iddialarına ilişkin suçlamaları reddeden Moskova’dan dün Londra’ya bir tepki daha yükseldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, ismi geçen şüpheliler hakkında bilgileri olmadığını söyleyerek Londra’yı “bilgi manipülasyonu” yapmakla suçladı. Rusya Başsavcılığı da İngiliz yetkilileriyle konuyla ilgili işbirliğine hazır olduklarını, suçlamalarla ilgili kanıt beklediklerini söyledi.