Rusya’da dinozor mezarlığı bulundu
Rusya bilim adamları, dinozor kalıntılarını aramak amacıyla bir araştırma yapmaya hazırlanıyor.
cumhuriyet.com.trArama çalışmaları, Batı Sibirya’daki Kemerovo bölgesinin Şestakovo kasabasında yapılacak. Paleontologlar, bu yeri “dinozor mezarlığı” adlandırıyor. Dinozor ve başka tarih öncesi hayvanların kalıntılarını bulmak amacıyla buraya dünyanın dört tarafından bilim adamları geliyor.
Bilim adamlarının çoktan tahmin ettiklerine göre, dinozorlar çağdaş Rusya’nın topraklarında da yaşamıştı. Fakat başka bölgelerde binlerce dinozor kemiğinin bulunmasına rağmen, son zamanlara kadar kalıntılarının ortaya çıkarıldığı olaylar parmakla sayılacak kadar azdır. Mesele şu ki, Rusya’da bu devlerin yüzey gömütleri buzul tarafından süpürülmüştü. Başkaları ise yeraltındaki büyük derinlikte yatıyor, bu yüzden bulunması hiç te kolay değil.
Durum 1953’te değişti. Sovyet jeologu Aleksandr Mossakovskiy Şestakovo kasabası yakınlarında Kiya nehri kıyısında küçük bir dinozor iskeletini buldu. O zaman bu bilimin henüz tanımadığı bir türüydü. Şestakovo’daki dinozor yeri, yolun döşenmesinden sonra oluşan yüksek kil uçurumudur. Vaktiyle burada nehrin ağzı bulunurdu. Nehrin çok sayıda küçük koy ile bataklığı vardı. Nehir ölü hayvanları taşıyor, hayvanlar sözü edilen küçük koylar ile bataklıklara ulaştırılıyordu. Dinozorların kemikleri tebeşir sistemi tabakasının (bundan 145 milyon önce başladı) 32 metre derinliğinde yatıyor. Halihazırda bilim adamları burada dinozorlarınkinden başka diğer sürüngen ve memelilerin ayrı kemikler ile tam iskeletlerine de rastlıyor.
Artık bilindiğine göre, Şestakovo bölgesinde otçul dinozorlar yaşamıştı. Örneğin, aralarında Yer’deki en sıradışı dinozor türü olan terizinozor da vardı. Bu, büyük sivri tırnaklı dev bir hayvandı. Bu kadar tehlikeli silaha sahip olmasına rağmen terinozor otçul idi. Ayrıca buralarda vahşi dinozorlar, dev dinozorlar, çeşitlü tür timsahlar, sürüngenler v.b yaşardı.
Şestakovo kasabasına yakında araştırmalar yapmak üzere gidecek Rusyalı paleontologlar, burada tarih öncesi pangolinlerin bilinmeyen türlerine ait kemikleri bulmaya bel bağlıyor. Bunun için onların tüm şansları var, çünkü tebeşir sisteminin başlarında bu bölgede Jura devrine ait direyin temsilcileri henüz yaşamaktaydılar.