Rusya, önerilerini sunacak
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, küresel ekonomik krizle ilgili gelecek ay yapılacak zirvede, dünya mali sisteminin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili Rusya'nın önerilerini sunacak. Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Şuvalov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Rusya'nın küresel ekonominin bir parçası olduğunu belirterek ''Eğer dünya ekonomisi küçülürse Rusya'nın büyümesi de kısa ömürlü olur'' dedi.
cumhuriyet.com.trRusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, küresel ekonomik krizle ilgili gelecek ay yapılacak zirvede, Rusya'nın önerilerini sunacak.
Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Şuvalov, Rus Vesti televizyonuna yaptığı açıklamada, Medvedev'in 15 Kasım'da Washington'da G20 ülkelerinin liderlerinin katılacağı zirvede, uluslararası mali yapının yeniden revize edilmesiyle ilgili önlemler, uluslararası mali kurumların nasıl çalışması gerektiği ve ulusal düzenlemelerin yer alacağı Rus önerilerini sunacağını söyledi.
Moskova'nın bu konudaki önerileriyle ilgili detay vermeyen Şuvalov, ''Dünyadaki mevcut uluslararası mali sistem bugün yaşadığımız koşullarla örtüşmüyor. Rusya Federasyonu, bu konuyu yıllardır gündeme getiriyor'' dedi.
Şuvalov, Rusya'nın kriz sırasında kendisini diğer ülkelerden izole etme gibi bir planının olmadığını ve küresel ekonominin bir parçası olduğunu belirterek ''Eğer dünya ekonomisi küçülürse Rusya'nın büyümesi de kısa ömürlü olur'' dedi.
Rusya'nın kabul ettiği 2020 yılına kadar olan süreyi içeren bir ekonomik programı olduğunu ve bu yüzden de ülkedeki büyüme temposunun düşmesini engellemeleri gerektiğini ifade eden Şuvalov, ''Bu yüzden de belki sonradan kapsamı daha da genişlettirilebilecek G20'lerle dünyadaki mali sistemin istikrarlaştırılması ve genel olarak olumlu ekonomik büyümenin sağlanmasıyla yakından ilgileniyoruz'' dedi.
Bazı analistler, enerji fiyatlarının düşmesinin küresel ekonomide önemli rol oynamak isteyen Rusya'nın bu hayalini sona erdirdiğini savunurken, Medvedev geçen hafta yaptığı açıklamada, krizin Rusya'ya ekonomisini revize etme ve uluslararası arenada güçlü bir rol alabilme şansı yarattığını kaydetmişti.
Rus şirketlerinin konsolidasyonunun onları daha rekabetçi hale getireceğini ve hükümetin bu süreci desteklemeye devam edeceğini söyleyen Medvedev, ''Mali örgütlerin yatırımcılar için daha fazla etkili ve çekici hale gelebileceğini'' kaydetmişti.
Rus borsası, mayıs ayından beri yüzde 70 oranında değer kaybederken, geçen cuma günü yaşadığı büyük düşüşten dolayı işlemlere yarına kadar ara vermişti.
Kriz öncesi bir dolar 23 ruble civarında işlem görürken kriz sırasında bir dolar 27 ruble seviyesine kadar çıktı.
Putin'in açıklamaları
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, küresel ekonomik kriz yüzünden Rus ekonomisinin dünyadan izole olmayacağını söyledi.
Putin, Rus kabinesiyle toplantısında yaptığı açıklamada, ''Elbette günümüz gerçekliklerini göz önünde bulundurmalıyız. Ancak stratejik olarak izole olmak tercihimiz değil. Bizim tercihimiz Rusya'yı küresel ekonomiye daha fazla dahil etmek'' dedi.
Batılı ekonomik kurumların yetersizliğinin mali krizi körüklediğini ve kendilerinin tüm küresel ekonomi kuralların revize edilmesi çağrısında bulunduklarını ifade eden Putin, 'Biz dış ticaret önündeki tüm bariyerlerin sürekli kaldırılmasını, dünya ekonomisinde oyunun ekonomik ve mali kurallarının şeffaf olmasını savunuyoruz'' diye konuştu.
Putin, küresel kriz gerekçe gösterilerek para transferlerinin sınırlandırılması yönündeki çaba harcanmaması için de uyarıda bulunarak, ''Biz hala Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) ilgi duyuyor ve üye olmak istiyoruz. AB ile yeni ortaklık anlaşması diyaloğuna da hazırız'' dedi.
Rusya'nın Gürcistan ile çatışması yüzünden AB Moskova ile yeni ortaklık anlaşması görüşmelerini askıya alırken, bazı Amerikalı yetkililer de Rusya'nın Gürcistan'a saldırısı yüzünden DTÖ üyesi yapılmaması ve G8'den atılması gerektiğini savunmuşlardı.