Rusya ile Türk Akımı Projesi imzalandı... Putin: Doğalgazda indirim yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin'in görüşmesi sona erdi.Görüşme sonrası Türk Akımı Projesi imzalandı.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul'da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi'nde birer konuşma yapan Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, kongrenin açılış oturumunun sona ermesinin ardından ayrı ayrı Mabeyn Köşkü'ne geldi.

Burada basına kapalı olarak bir görüşme gerçekleştiren Putin ve Erdoğan'ın, 1 saat 40 dakika sürdü. Görüşme sonrası Rusya ile Türkiye arasında Türk Akımı Projesi imzalandı.

İmzaların atılmasının ardından iki lider açıklamalarda bulundu. Sözü ilk olarak Erdoğan aldı. Erdoğan özetle şunları söyledi:

"Bugün gerçekten Sayın Başkan'la (Putin) dolu dolu bir gün geçirdik. Sonunda bu az önce imzalanan anlaşmalar, imzalanacak hale geldi ve burada nokta, başkanlar huzurunda konmuş oldu. Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine olan inancım tamdır. 

Tabii çok da hassas bir konu; bölgedeki mevcut gelişmeler. Suriye konusunu etraflıca ele alma imkanımız oldu. Fırat Kalkanı Operasyonu'nu kendileriyle (Putin) görüştük. Bu konuda ne gibi iş birliği yapabiliriz, bunların değerlendirmesini yaptık. Özellikle Halep'teki gelişmelerde, insani yardım konusunda ne gibi bir strateji uygulayalım ki oradaki insanlar bir an önce barışa, huzura kavuşsunlar. 

Bir diğer tabii önemli adım, Türk Akımı konusunun yine aramızda değerlendirmesini yaptık. Türk Akımı'yla ilgili olarak da sürecin hızlandırılması konusunda da bugün biliyorsunuz az önce atılan imza ile noktayı koyduk."

PUTİN: DOĞALGAZINDA FİYATINDA İNDİRİM KONUSUNDA ANLAŞTIK

Erdoğan'ın ardından sözü Putin aldı. Putin özetle şunları söyledi:

"Bugün Rusya hükümeti bir karar aldı. Türkiye'den ihraç edilen ve kısıtlama olan bazı kalemlerin Rusya'ya tekrar ithalatını açıyoruz. Özellikle narenciye ve diğer yaş meyve sebze ve tarım ürünlerini Rus piyasasına açmış olduk. Bu, karşılıklı yarara dayalı bir karar sonuçta. Çünkü Rusya'daki tarım sektörü bu tür tarım ürünlerini üretmiyor. Türkiye'den bu kalemler Rusya'ya ithal edilince bizdeki fiyatlar düşecektir. Türkiye'ye verilen doğalgazın fiyatında indirim konusunda mutabık kaldık.

Halep'e insani yardım ulaştırılması konusunda Türkiye ile aynı görüşteyiz. Halep'e insani yardım ulaştırılmasını biz de istiyoruz ama önerimizi ABD kabul etmiyor. Hem Türkiye hem de Rusya olarak Suriye'de akan kanın durdurulması, bunun en hızlı şekilde gerçekleştirilmesinden yanayız. Biz de Suriye'de siyasi çözüme en hızlı şekilde geçilmesini istiyoruz.

Savunma sanayiindeki işbirliğinden bahsetmek gerekirse... Biz bu alandaki işbirliğinin sürdürülmesine hazırız. Her iki taraftan öneriler araştırılmaktadır. Bunları gerçekleştirmek için tüm imkanlarımız var. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanı'nın Rus-Türk ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik sözlerine şükranlarımı sunuyorum."

Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama: Türkiye Rusya'dan da teklif alacak

Görüşmeye ilişkin Dışişleri Bakanlığı'ndan bir açıklama geldi. Açıklamada, Türk Akımı projesinde imzaların zirve bitmeden atılacağı bildirildi.

Putin Türkiye'den ayrıldı

Putin, günübirlik geldiği İstanbul'a 23. Dünya Enerji Kongresi katıldı. Ardından Cumhurbaşkanı  Erdoğan ile görüştü. Öğlen saatlerinde gelen Putin, saat 21.30 sıralarında Özel uçağıyla Moskova gitti.
 
Türk Akımı projesi nedir?

Türk Akımı, Rusya'dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye'ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesinin adıdır. Projenin önerisi Türkiye'ye yaptığı bir devlet ziyareti sırasında, 1 Aralık 2014 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin tarafından yapıldı. Boru hattının Anapa yakınlarındaki Russkaya kompresör istasyonundan başlatılması planlanırken, Türkiye'ye nereden giriş yapacağı henüz karara bağlanmamıştır. Hattın Türkiye'deki başlangıç noktasına karar verildiğinde Gazprom'un boru döşeme çalışmalarına hemen başlaması beklenmektedir. Ayrıca iki tane boru döşeme gemisi Karadeniz'de halihazırda beklemektedir.
 
Kapasitesi ne kadar?
 
Boru hattının planlanan tahmini taşıma kapasitesi yılda 63 milyar metreküp'tür. Türkiye'nin bu projeden yılda yaklaşık 14 milyar metreküp doğal gaz alması ve geriye kalan 49 milyar metreküp gazın Avrupa'ya ihraç edilmesi düşünülmektedir. Ancak, Türk-Yunan sınırından Avrupa'ya aktarılacak doğal gaz hattının bu miktarı taşımak için yeterli kapasite olmadığı yönünde endişeler de vardır. Avrupa Enerji Komisyonu başkanı Maroš Šefcovic ise önerilen boru hattının müşterilerinin taleplerini aştığını belirtmektedir.