Rusya ile İdlib pazarlığı
Suriye’de son dönemde terör örgütü Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) güç kazandığı İdlib’e Türkiye ve Rusya tarafından ortak operasyon iddiaları uluslararası medyada yer alırken, Moskova’yı ziyaret eden Milli Savunma Bakanlığı heyetinin dönüşünün ardından Ankara’dan “terörün her türlüsü ile mücadelede karşılıklı işbirliği” mesajı gelmesi dikkat çekti
HÜSEYİN HAYATSEVERRusya’nın Türkiye’ye İdlib’e ortak operasyon teklifi masada dururken, Münbiç ve Fırat’ın doğusuna odaklanan Ankara’nın, İdlib operasyonuna, Moskova ile pazarlıklarda kullanacağı bir koz olarak baktığı belirtiliyor.
ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde kurulmasını teklif ettiği “güvenli bölge” konusunda tartışmalar sürerken, Türkiye ile Rusya arasında Suriye odaklı sıcak gündem maddesini ise İdlib bölgesi oluşturuyor. Suriye’nin kuzeybatısında Hatay sınırında yer alan İdlib’te terör örgütü El Nusra’nın çatısını oluşturduğu HTŞ, “ılımlı” olarak adlandırılan grupların kontrolündeki bölgeleri de ele geçirerek, İdlib’in yüzde 70’ini kontrol eder duruma geldi.
Teklif doğrulandı
Geçen hafta Rus basınında, Türkiye ve Rusya’nın İdlib’e ortak operasyon düzenleyebileceği yönünde haberler yer aldı. Rusya’nın İdlib’e, “Türkiye ile birlikte ortak operasyon düzenlemek istediği” Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından da doğrulandı. Çavuşoğlu, geçen hafta verdiği bir mülakatta, “Rusların (İdlib’de) ortak harekât teklifi var. ‘Bunları burada temizleyelim’ diyor” ifadelerini kullandı.
Ankara’dan bir askeri heyet, 31 Ocak’ta, Rusya’ya gitti. 2 Şubat’ta tamamlanan görüşmelere ilişkin açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı, Türk ve Rus heyetlerin İdlib başta olmak üzere Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirdiği belirtilirken, “Her türlü provokasyona rağmen, barış ve istikrarın sağlanması için İdlib’de sürdürülen işbirliğinin önemine ve devamına vurgu yapıldı” denildi. Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda YPG ve IŞİD’den kaynaklanan güvenlik kaygılarının giderilmesi konusunda Rusya ile anlayış birliği içinde olunduğu da belirtilirken “Görüşmelerde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde terörün her türlüsü ile mücadelede karşılıklı işbirliğinin önemi bir kez daha teyit edildi” ifadelerine yer verildi.
Görüşme 14 Şubat’ta
Türkiye, bir yandan ABD’nin çekilme kararının ardından Münbiç ve Fırat’ın doğusuna odaklanmışken, Rusya ile de İdlib konusunda pazarlıklar sürüyor. Türkiye, daha önce bu bölgeden yeni bir göç akımı olabileceği gerekçesiyle karşı çıktığı İdlib operasyonuna yeşil ışık yakıp yakmayacağı belirsizliğini koruyor. Ancak HTŞ’nin bölgede son dönemde güç kazanması, İdlib’e yönelik bir operasyon olasılığını artırıyor. Konunun, 14 Şubat’ta, Rusya’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla gerçekleştirilecek zirvede ele alınması bekleniyor.