'Rusya ile daha iyi ilişki içinde olmak istiyoruz'
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Amerikan yönetiminin bu ay içinde Rusya ile ticari ilişkilerini normalleştirmek istediğini söyledi.
cumhuriyet.com.trAsya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesi dolayısıyla Rusya'nın Vladivostok kentinde bulunan Clinton, bunun sağlanabilmesi için gereken yasal düzenlemelerin yapılabilmesi konusunda, yönetimin Kongre ile işbirliği içinde olduğunu belirtti.
İlgili Haberler
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin de, küresel ekonomide düzelme sağlanabilmesi için korumacılıkla mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
APEC zirvesine ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanı Putin, dünya ekonomisi, özellikle de Avrupa'nın borç krizi konusunda kaygılı olduğunu söyledi.
Putin, "Öncelik, her şekliyle korumacılıkla mücadeleye verilmeli. Duvarlar değil, köprüler inşa edilmesi büyük önem taşıyor" dedi.
Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ise, ülkesindeki ithal ürün talebini artırarak dünya ekonomisine yardımcı olmaya çalışma sözü verdi.
Cumhurbaşkanı Hu, "Günümüzde dünya ekonomisi yavaş yavaş düzelmekte. Ama hala istikrarı bozan unsurlar ve belirsizlikler mevcut. Uluslararası mali krizin etkileri henüz sona ermedi. Biz, ekonomik yapıda ayarlamalar yaparak ve enflasyonu kontrol altında tutarak, istikrarı korumakla sağlıklı bir büyüme sağlamak arasında denge kurmaya çalışacağız" dedi.
'Takvim belirsiz'
Rusya Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olmakla birlikte Amerikan şirketlerinin Rusya ile normal ticaret yapabilmesini engelleyen bazı yasalar mevcut. 1974 tarihli Jackson-Vanik düzenlemesi, askıya alınmış olmakla birlikte hala yürürlükte kalmaya devam ediyor.
APEC zirvesine Başkan Barack Obama adına katılan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya'nın Asya-Pasifik bölgesinde daha büyük bir rol oynamaya kararlı olmasını memnunlukla karşıladığını söyledi.
Clinton, "Şirketlerimizin Rusya'ya girebilmesini sağlamak için, Jackson-Vanik uygulamasının sona erdirilmesi ve Rusya'ya daimi olarak normal ticaret ilişkisi statüsü verilmesi konusunda, Amerikan Kongresi'yle yakın işbirliği içindeyiz. Kongre'nin bu ay bu önemli yasayı geçireceğini umuyoruz." dedi.
Bununla birlikte Amerikan Kongresi'nde Moskova'nın İran ve Suriye'ye desteği konusundaki kaygılar sürüyor. Ayrıca Rusya'nın daha geniş anlamda insan hakları sicili de kaygı uyandırıyor. Dolayısıyla konuyla ilgili oylamanın zamanlaması henüz belirsiz.