Rusya geçici hükümete destek olacak
Kırgızistan'da dün kurulan geçici hükümete Rusya'nın destek olacağı belirtildi. Öte yandan Çin yönetimi, komşu ülkede meydana gelen olaylara "derin ilgi duyduğunu" açıkladı.
cumhuriyet.com.trAkipress Haber Ajansı'nın haberine göre, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile telefonla görüşen, geçici hükümetin başbakanı Roza Otunbayeva, Rusya'nın Kırgızistan'daki geçici hükümete destek olacağını söyledi. Başbakan yardımcısı Almazbek Atambayev'in Rus yönetimi ile görüşmek için yakında Rusya'ya gideceği belirtildi.
Putin, Otunbayeva'yı yeni hükümetin başkanı olarak görüyor
Rusya Başbakanı Putin'in sözcüsü de yaptığı açıklamada, Putin'in geçici hükümetin başkanı Roza Otunbayeva ile "yeni hükümetin başkanı" olarak görüştüğünü söyledi.
Başbakanın sözcüsü, "Putin'in Otunbayeva ile geçici hükümetinin başkanı olarak görüşmesinin önemli olduğuna" işaret etti. Sözcü, görüşmede, Kırgızistan'daki duruma tamamen hakim olduğunu belirten Otunbayeva'nın ekonomik durumu kötü olan ülkenin yardıma ihtiyaç duyduğunu da ifade ettiğini bildirdi.
ABD'de görüşmeler iptal
Öte yandan, temaslarda bulunmak üzere iki gün önce ABD'ye giden, Devlet Başkanlığı'na bağlı olarak çalışan Yatırım ve Kalkınma Ajansının Başkanı, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in oğlu Maksim Bakiyev ile Dışişleri Bakanı Kadırbek Sarbayev'in Amerikalı yetkililerle yapılacak görüşmelerinin Amerikan tarafınca iptal edildiği bildirildi. Ayrıca Bişkek Manas havalimanındaki ABD askeri hava üssünde çalışmaların geçici olarak durdurulduğu kaydedildi.
Çin, 'derin ilgi duyuyor'
Öte yandan Çin yönetimi, komşu ülkede meydana gelen olaylara "derin ilgi duyduğunu" açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cian Yü, Pekin'deki olağan basın toplantısında, "komşu ve dost bir ülke olarak Kırgızistan'ın başkenti ve diğer bölgelerdeki gelişmelerle derinden ilgilendiklerini" söyledi. Çinli yetkili, "Sosyal düzenin mümkün olan en kısa sürede yeniden tesis edilmesini ve ilgili konuların yasal kanallardan çözülmesini bekliyoruz" diye konuştu.
Çin Sosyal Bilimler Akademisi'ne bağlı Rusya, Doğu Avrupa ve Orta Asya Araştırmaları Merkezi uzmanlarından Vu Hongvey ise Çin'e sınırı olan Kırgızistan'daki sosyal istikrarın ülke politikasında önemli bir yeri olduğuna işaret etti. Şinhua haber ajansının haberinde, iki ülke arasındaki ticaretin 2008 yılında 9.3 milyar doları bulduğu belirtildi. Çin, Kırgızistan'a konfeksiyon ve ayakkabı ihraç ediyor. Pekin yönetimi son yıllarda Şanghay İşbirliği Örgütü aracılığıyla Orta Asya ülkelerindeki etkisini artırdı.
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Ashton
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Kırgızistan'daki çatışmaların ardından ilk istikrar işaretlerinin görülmeye başlamasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, yönetimi değişen ülkenin hızla demokratik ve anayasal düzene nasıl döneceğinin açıklanmasını istedi.
Ashton, yazılı açıklamasında, Kırgızistan'daki tüm tarafların sağduyulu davranmasını talep ederek, daha fazla can kaybı olmaması için düzenin hızla tesis edilmesi gerektiğini vurguladı. "Kırgızistan yeni bir döneme giriyor. Tüm taraflar birleşik ve istikrarlı bir Kırgızistan için yapıcı iç diyaloğa hazır olmalı" ifadesini kullanan Ashton, ülkenin "hızla demokratik ve anayasal düzene nasıl döneceğinin açıklanmasının çok büyük önem taşıdığını" belirtti. Ashton, AB'nin Kırgızistan'a acil insani yardıma hazır olduğunu bildirdi.