‘Rüşvetle araç filosu kurmuşlar’

İller Bankası, ihaleleri alan firmalardan son model otomobil almış.

Mahmut Lıcalı / Cumhuriyet

İller Bankası, belediyeler adına kanalizasyon ve içme suyu altyapı inşaatıihalelerinde, yapılacak işle hiçbir ilişkisiolmamasına karşın bankanın kullanımıiçin araç alımını da şartname ve sözleşmeye koyarak bu yöntemle yüklenici firmalardan son model lüks araçlar aldı. İller Bankası’nın bu kapsamda yüklenici firmalardan 31 araç aldığı belirlenirken; söz konusu araçların keyfi kullanıldığı ve bazı araçların da bankada görevi olmayan üçüncü şahıslara verildiği ortaya çıktı. TBMM KİT Komisyonu Üyesi Turgay Develi,  rüşvetle adeta araç filosu kurulduğunu belirterek, “Bu yöntemle alınan araçların bazıları AKP yöneticilerine tahsis edilmiş” açıklamasını yaptı. İller Bankası söz konusu araçların kullanımıyla tasarruf yapıldığını ileri sürerken, üçüncü kişilere verilen araçlarla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

İller Bankası’nın 2012 hesaplarının denetlendiği TBMM KİT Komisyonu’nda CHP’li üyeler bankanın ihalelerle ilişkisi olmamasına karşın yüklenici firmalardan 10’larca son model araç temin edildiğini ortaya çıkardı. Sayıştay raporlarına da yansıyan skandala göre İller Bankası, bazı kanalizasyon ve altyapı işleriyle ilgili ihalelerin şartname ve sözleşmelerinde, aracın model ve markasının yanı sıra “ABS, klima, otomatik vites, CD çalar, mp3 çalar” gibi ek özellikleri hüküm altına alarak firmalardan son model araçlar temin etti. Ayrıca söz konusu araçların yakıt, bakım, onarım masraflarının da firmalar tarafından karşılanması sağlandı. Sayıştay’ın tespitlerine göre İller Bankası bu yöntemle
Ağustos 2013 tarihine kadar toplam 31 adet son model araç temin etti. Bazı firmalardan ihale kapsamında yapılan işle hiçbir ilişkisi olmamasına karşın bu yöntemle iki araç birden alındığı belirlendi. Firmalardan ihale hükmü kapsamında alınan son model araçlarla ilgili olarak Sayıştay; kanalizasyon ve altyapı inşaatı gibi ihalelerin amaçları dışında kullanıldığını tespit etti. Kanalizasyon ihalelerinden alınan söz konusu araçlar, İller Bankası’nın bazı yönetim kurulu üyelerine, genel müdür özel kalemine, banka bünyesindeki bazı başkanlıklara tahsis edildiği ortaya çıktı. Firmalardan alınan söz konusu araçlardan bazılarının ise banka dışındaki üçüncü kişilere verildiği belirlendi. Buna göre
Sakarya’da yapılan bir kanalizasyon ihalesinden alınan 2013 model Opel İnsignia marka aracın Trabzon Bölge Müdürlüğü’ne gönderildiği, bu aracın daha sonra banka çalışanı olmayan üçüncü bir şahısa teslim edildiği ve aracın bu şahıs tarafından kullanıldığı ortaya çıktı.

Aynı yöntemle Kayseri’nin bazı ilçelerinde yapılan içme suyu inşaatıyla ilgili ihalede de firmadan alınan aracın Trabzon’da banka çalışanı olmayan bir kişiye verildiği ortaya çıktı.

Sayıştay: Araçlar maliyeti gereksiz yere artırıyor

Sayıştay raporunda; araçların teslim edildiği kişilerden derhal geri alınarak bugüne kadar yapılan tüm masrafların ilgililerden tahsil edilmesi, ayrıca söz konusu araçları bu şahıslara tahsis eden yöneticilerin idari yönden sorumluluklarının aranması gerektiği vurgulandı. Raporda, İller Bankası’nın ihale kapsamında araç temin etmesinin kriterlerinin belli olmadığı ve işin asıl sahibi olan belediyelerin işle ilgili maliyetleri gereksiz yere artırdığı tespit edildi.

İller Bankası tasarruf edildiğini savundu

İller Bankası ihaleyle temin edilen araçların resmi araç olmadığı için taşıtlarla ilgili mevzuata uyulması gerekliliği olmadığını savunurken araçların ihalelerin kontrollük hizmetini gerçekleştirmek amacıyla kullanıldığını belirtti. Banka, söz konusu araçların yakıt, bakım ve onarım maliyetinin firma tarafından karşılandığı için bu araçlarla tasarruf yapıldığını savunurken, bu araçların kullanımıyla  bankanın akaryakıt ve kiralık araç maliyetlerinin düştüğünü bildirdi. Banka yönetimi Eylül 2014’te  firmalardan temin edilen araçların kullanımıyla ilgili esasların belirlendiğini de bildirdi.

‘Rüşvetle kamu yararı olur mu?’

KİT Komisyonu’nun üyesi CHP Adana Milletvekili Turgay Develi, “Rüşvetle adeta araç filosu  kurmuşlar. Bu  araçların keyfi kullanıldığı ortadayken kamu yararı sağladıklarını savunuyorlar. Rüşvetle kamu yararı olur mu? Tüm bu araç tahsisi yapılan ihalelerin incelenmesi gerekiyor” değerlendirmesini yaptı. Develi, raporda da tespit edilen bazı araçların banka çalışanları dışına verildiği yönündeki tespitle ilgili olarak da “Bizim edindiğimiz bilgiye göre Trabzon Bölge Müdürlüğü’ne gönderilen araçlar AKP Gençlik Kolları başkan yardımcısına ve bazı AKP yöneticilerinin kullanımına tahsis edilmiş. Bunların hepsi tutanak altına alınmış resmi belgeler. Bu konuda banka yönetimi sorularımıza yanıt vermedi” diye konuştu.