Rüşvet özelden kamuya geçişi artırdı

Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosu Robert Schuddeboom, Türkiye’nin yolsuzluk endeksinde her sene daha da gerilediğini ifade ederken, insanların rüşvet için özel sektörden kamu sektörüne geçtiğini söyledi.

ALİ ÇELİKKAN

Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin gerçekleştirdiği, “Türkiye’den ve Dünyadan İyi Uygulamalar: Özel Sektörde Yolsuzlukla Mücadele” isimli konferansın açılışında konuşan Schudeboom, basın özgürlüğü ve bilgiye erişim gibi etkenlerin yolsuzluğun az rastlandığı ülkelerin vazgeçilmezi olduğunu vurguladı.

“Yolsuzluk endeksinde kötü not alan ülkelere bakarsanız, çatışma ortamı, kötü yönetim, emniyet ve hukuk gibi kamu alanlarının düzgün işlememesi ve basının bağımsız olamadığını görürsünüz” diyen Schuddeboom, “Son yıllarda Türkiye 50 puandan önce 45’e, sonra 42’ye düştü. Neredeyse yüzde 20’lik bir düşüş. Böyle ülkelerde ilginç olaylar oluyor, insanlar özel sektörü bırakıp kamu sektörüne geçiyorlar, çünkü orada rüşvetle daha fazla kazanabiliyorlar” ifadelerini kullandı.

Yapılacaklar var

Schuddeboom, “Birini tanıyorum, eskiden özel sektörde çalışıyordu. Aldığı maaşın üçte birine kamuda çalışmaya başladı. Almayı umduğu küçük bağışlarla toplamda daha fazla para kazanacağını söyledi” dedi. Yolsuzluğa karşı mücadelenin hiçbir zaman sona ermeyeceğini söyleyen Başkonsolos, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde yolsuzluğun diğer bölgelere göre daha düşük olduğunu belirtti.

Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner ve Borusan Yatırım ve Pazarlama Genel Müdürü Canan Ercan Çelik, ‘İş Dünyasında İyi Yönetişimin Önemi’ üzerine konuştu.

Yolsuzluk konusunda iş dünyasıyla kamuyu ayırmanın çok zor olduğunu söyleyen Ümit Boyner, “Yatırım ortamı ne olursa olsun, İş dünyasının yapabilecekleri olduğunu düşünüyorum. O yüzden herkes biraz kendi evini temizlese, genel ortama katkısı olur. Özel sektör ve devlet ilişkileri daha şeffaf olmalı. Gelişmiş ekonomi denilince büyük ekonomi anlaşılıyor. Gelişmiş ekonomi demek, hukuk şartlarını oluşturmuş, şeffaf, insan kaynağını öne çıkaran ve ödüllendirebilen, sürdürülebilir bir sistemdir” dedi.