Rus-Türk jetleri karşı karşıya
Türk jetleri Suriye’de operasyon yapan Rus jetleriyle karşı karşıya gelip radarları kilitledi.
Duygu GüvençRusya’nın 30 Eylül’de başladığı Suriye operasyonunun 2. gününde Türk jetleri ile Rus jetlerinin karşı karşıya geldiği öğrenildi. Türk kaynaklara göre, Rusya, Yayladağı’nın yanıbaşındaki Yamadiya’yı vururken, Ankara’nın 5 millik angajman kuralları içinde ilan ettiği bölgeye girdi. Devriyedeki Türk uçakları, Rus uçaklarına radarla kilitlendi.
Başbakanlık doğruladı: Rus uçağı Türk hava sahasına girdi
5 millik alana girdi
millik alana girdi Türk uçaklarının sınırda sürekli devriye uçuşu yaptığını, Rus uçağının Türk sınırını ihlal etmediğini, ancak 5 millik alana girdiğini aktaran Türk kaynaklar, “Radar kilitlenmesiyle havada ikaz yapıldı” dedi. Bir ABD’li yetkili ise Rus uçağının Türk hava sahasına girdiğini buna karşın vurulmadığını söyledi. Ankara’nın 2012’de Suriye’nin bir Türk uçağının düşürmesinin ardından değiştirdiği sınırda angajman kuralları, Suriye sınırından Türkiye’ye yaklaşan her askeri unsuru, 5 millik bölgede tehdit olarak değerlendiriyor.
Hoca: Böyle gitmez
Rusya’nın hedef aldığı bölgede Yamadiya’da bir hastanenin vurulduğunı söyleyen Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, Yamadiya bölgesinin Türkiye sınırına çok yakın ve iç içe olduğunu belirterek “Türkiye sınırı vurulmuş oldu” dedi.
New York’tan Türkiye’ye dönen Hoca, “Rusların bu şekilde devam etmelerinin söz konusu olmadığını” söyleyip “Artık bölgesel güvenlik konuşuluyor. Bölge ülkeleri adım atmak zorunda. ABD seyirci kalmamalı. Gelecek günlerde sivillerin korunmasına yönelik somut adımlar atılacak” dedi. SMDK Başkanı, Rusların “aptal bombalar” (dumb bomb) nedeniyle sivilleri vurduğunu, hatta önceki gün rejimin kontrolündeki 3 köyün isabet aldığını anlattı.
Moskova’ya kınamayı Almanya engelledi Rusya’nın Suriye’deki operasyonlarına karşı Türkiye, ABD, Almanya, Britanya, Fransa, Katar ve Suudi Arabistan’ın bir araya gelerek 1 Ekim’de yayımladıkları ortak bildiriden “kınama” kelimesinin çıkartıldığı öğrenildi. Bildiriyi imzalayan Almanya ile imzalamayan Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin metinden ‘kınama’ ifadesinin çıkmasını istediği ve Rusya ile iletişim kanallarının açık kalmasından yana tutum izlediği öğrenildi. |