Rus füzeleri Batı'ya mesaj

Erdoğan’ın Rusya’yı ziyaretinde de gündeme gelen S-400 sistemleri için görüşmeler sürüyor.

Sertaç Eş

Türkiye’nin uzun süredir ihtiyaç duyduğu ancak Çin ile yürütülen pazarlıkların NATO ve Batılı müttefiklerinin baskısıyla olumsuz sonuçlanmasının ardından uzun menzilli füze sistemleri bu kez Rusya ile S-400 üzerinden yürütülüyor. Son günlerde yoğun olarak gündeme gelen füze görüşmeleri kısa sürede sonuçlansa bile teslimatların en az birkaç yılı alacağına dikkat çekiliyor. Bu nedenle yürütülen görüşmeler daha çok Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Batılı müttefiklerine mesaj olarak değerlendiriliyor. Ayrıca görüşmelerin, Aselsan-Roketsan’ın yürüttüğü füze geliştirme çalışmaları için de zaman kazanma amaçlı olduğu dile getiriliyor.

Türkiye’nin uzun süredir edinmeye çalıştığı hava savunma füze sistemi konusundaki eksikliği yıllardır giderilemiyor. TSK’nin elindeki sistemlerin üretim tarihinin 1950-1960 olduğu biliniyor. Türk Hava Kuvvetleri içinde FETÖ yapılanmasının temizlenmesi ve yeniden yapılanmasının zaman alacak olması Türkiye’nin hava savunma sistemlerine olan ihtiyacını daha da kritikleştiriyor.

Bu kapsamda yerli geliştirmeye yönelen Türkiye’nin kısa menzilli Hisar füzelerini geliştiren, orta menzilli sistem üzerinde çalışmasını sürdüren Aselsan- Roketsan’ın üreteceği uzun menzilli füzeleri 5-7 yıl içinde kullanmaya başlayacağını Milli Savunma Bakanı Fikri Işık açıklamıştı. Ancak acil ihtiyacın karşılanması amacıyla da Rusya ile ilişkilerin düzelmesinin ardından temaslar yoğunlaştı. Kulislere yansıyan bilgilere göre Rus tarafı füze satışı konusunun birkaç yıldan önce gerçekleşmesini beklemiyor ve Türkiye’nin çabalarını Batılı müttefiklerine mesaj verme çabası olarak değerlendiriyor. Bilinen başka bir gerçek ise anlaşmanın sağlanması durumunda S-400 sistemlerinin ihraç versiyonunun Türkiye’ye verilecek olması. İhraç versiyonları asıl versiyonlara göre yetenekleri daha kısıtlı olan sistemler olarak biliniyor.

Dışlayıcı tutuma karşı tavır

Türkiye, Rusya ile yürüttüğü füze görüşmelerini bu ülkeyle ilişkilerinin daha da ileri götürülmesi yönünde bir mesaj olarak gösteriyor. Ayrıca Batılı müttefiklerinin Suriye ve diğer bölgesel sorunlarda Erdoğan yönetimini dışlayıcı tutumlarına karşı bu temasların yanıt olduğu değerlendiriliyor. Türkiye, füze sistemleri konusunda müttefiklerinden beklediği yakın tutumu görmemişti. S-400’lerin alınması durumunda bunların NATO sistemlerine entegre edilmeyeceği biliniyor. Irak, Suriye konuları ve referandum propagandası konularında Türkiye ile ciddi sorunlar yaşayan Batılı müttefiklerin bu konuyu gündeme getirmediklerine de dikkat çekiliyor.