Rus denizaltıları internet nöbetinde

NYT gazetesine göre Amerikalı yetkililer Rusların internet kablolarını hedef almasından korkuyor.

cumhuriyet.com.tr

Amerikan New York Times gazetesi, tüm küresel internet iletişiminin taşındığı denizaltı kablolarının yakınında Rus denizaltıları ve casus gemilerinin çok yoğun faaliyet gösterdiğini duyurdu. Gazeteye göre bu durum ABD’li askeri ve istihbarat yetkililerini Rusların bir gerilim veya çatışma halinde denizaltı kablolarına saldırı planlıyor olabileceğine dair endişelendiriyor.

Kablo kesebilirler

ABD’nin “kritik altyapı” listesinin başında gelen, küreselleşmenin can damarı olan internet kablo ağı, günde 10 trilyon dolarlık mali-ticari işlem ve günlük iletişimin yüzde 95’ini taşıyor. Rusların fiber optik kablolara zarar vererek ABD’yi hacklemesi halinde Batı hükümetleri, ekonomileri ve yurttaşlarının bağımlı hale geldiği anlık iletişim sistemleri durur, sermaye akışı kesilir. Henüz kablo kesmeye dair bir kanıt olmadığını belirten gazeteye göre, Rusların küresel çapta artan askeri faaliyetleri yüzünden diken üstündeki Amerikalı yetkililer, her Rus hamlesini Soğuk Savaş’taki gibi derin bir güvensizlik merceğinden izliyor.

NYT’ye konuşan ABD’li komutanlar ve istihbaratçılar Kuzey Denizi’nden Kuzeydoğu Asya ve hatta Amerikan kıyılarına dek kablo rotalarında giderek artan Rus faaliyeti gözlemlediklerini belirtti. Geçen ay iki denizaltı taşıyan ve bir veri toplama merkezi bulunan Rus casus gemisi Yantar’ın ABD’nin doğu kıyısından geçip büyük kablo hattının uzandığı Guantanamo üssünün bulunduğu Küba’ya gitmesini örnek veren Amerikalılara göre Yantar ile denizaltıları, denizin millerce altında kablo kesme kabiliyetine haiz.

Denizaltıların devriye yoğunluğunu bir yılda yüzde 50 artıran Rusya, Kuzey Kutbuna üs kurup Karadeniz filosuna 2020’ye dek 2.4 milyar dolarlık yatırım yapıyor. Limanları ve sahilleri vurabilecek taktik nükleer silah taşıyan insansız denizaltı aracı geliştirdiğine de inanılıyor.

Savaşın Ruslara maliyeti günde 4 milyon dolar

Rusya’nın Suriye’deki operasyonlarının günlük maliyeti 2.3 ile 4 milyon dolar arasında hesaplandı. Petrol fiyatlarının düşmesi, rublenin değer kaybetmesi ve Batı’nın yaptırımları sonucunda 2015’in ilk yarısında ekonomisi 3.4 küçülen Rusya’da orduya aralıksız yatırım yapıldığı için Suriye operasyonlarının finansmanı sorun oluşturmuyor. 2016 Rus savunma bütçesi yüzde 0.8’lik artışla 51 milyar dolar olacak, gerçek askeri bütçenin çok daha büyük olduğu tahmin ediliyor. IHS Jane’s ve Financial Times’ın hesaplarına göre, Rusya’nın Suriye operasyonları bu düzeyde bir yıl devam etse bile bütçenin yüzde 3’ünden azını oluşturacak. Hesap Rusya’nın 1500 askeri, 36 savaş uçağı, 20 helikopteriyle günde 30 sorti yapıp her sefer beşer bomba attığı varsayımına dayanıyor. ABD, IŞİD’le savaşa günde 10 milyon dolar harcıyor.