Rus basınından Belarus-Ukrayna görüşmesine tepki

Rus basını, Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko ve Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'nun dün yaptığı görüşmenin, Rusya'ya karşı birleşecekleri anlamına gelebileceğini öne sürdü.

cumhuriyet.com.tr

Rus Vremya Novostey Gazetesi'nde yer alan habere göre, Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko ile Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'nun görüşmesinin ardından iki ülke arasında enerji alanında işbirliğini öngören hükümetler arası bir memoranduma imza atıldığı hatırlatıldı.

Haberde, Yuşçenko'nun görüşmeden sonra yaptığı açıklamada Ukrayna ve Belarus'un gaz transiti alanında önemli ülkeler olması gerektiğini vurguladığı belirtilerek, Yuşçenko'nun Lukaşenko ile görüşmesinin bu ülkelerin Rusya ile ilişkilerini etkilemeyeceğini söylediği ifade edildi.

Gazeteye konuyu yorumlayan Rus analistler, Kiev'e Minsk ile ilişki kurmasının talimatının Washington'dan gelmiş olabileceğini, ancak Belarus'un Rusya'dan bağımsız bir enerji politikası yürütemeyeceğini savundular.

Ukraynalı siyaset uzmanları da gazeteye yaptıkları yorumda, Yuşçenko'nun ABD karşısında Lukaşenko'nun "avukatlığını yapabileceğini" belirterek, her iki ülkenin ortak enerji sorunlarından dolayı yakın bir gelecekte çok iyi müttefik olabileceğini kaydetti.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ta da konuyla ilgili yayımlanan haberde, Lukaşenko'nun görüşmede Yuşçenko'ya, "Avrupa ve ABD ile görüşmelerde sizin bize gösterdiğiniz destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Bugün batıyla Belarus arasında kurulan olumlu ilişkilerde sizin büyük emeğiniz var" ifadelerini kullandığı belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:

"Yuşçenko'nun 4 yıllık yönetimi sırasında Lukaşenko ilk defa Kiev'e gelmesine rağmen, iki lider yılda birkaç defa görüşen kişiler gibi konuşuyorlardı. Lukaşenko, şimdiye kadar batı taraftarı olan Yuşçenko'ya mesafeli durmaya çalışıyordu. Ancak Lukaşenko'nun bu tutumu geçen yıl değişti. Batı karşıtı devlet başkanı imajından kurtularak AB ile ilişkiler kurmaya, Avrupa basınıyla sürekli görüşmeye başlarken, batı karşıtı açıklamalarına da tamamen son verdi. Bu tutumunun karşılığında Uluslararası Para Fonu (IMF) Minsk'e 2,5 milyar dolar kredi verdi. Bunun yanı sıra Avrupa Lukaşenko ve bir yakın kurmayını da Avrupa'daki 'istenmeyen adam' listesinden çıkardı. Aynı dönemde Rusya da Belarus'a 2 milyar dolar kredi vermesine rağmen Minsk batıyla yakınlaşmaya devam etti."