Rus basını: Olası Afrin operasyonu için Moskova da kaygılı
Rus basını olası Afrin operasyonunun Suriye’deki ulusal uzlaşı sürecini tehlikeye atabileceği yorumlarına yer verdi.
cumhuriyet.com.trGözler Türkiye’nin olası Afrin operasyonuna çeviriliyken Rus basını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının Moskova’daki yankılarını ele aldı. Rusya’da devletin resmi yayın organı Rossiyskaya Gazeta, “Rusya tarafsız dursa da, tabii ki çok endişeli: ABD’nin körüklediği bir Türk-Kürt çatışması, Moskova için çok önemli olan Suriye’deki ulusal uzlaşı sürecini tehlikeye atar” ifadelerini kullandı. Nezavisimaya gazetesi Rusya’nın bölgedeki askerlerinin de olası bir operasyondan zarar görebileceğine dikkat çekerken Kommersant gazetesine konuşan Rus uzmanlar, Suriye krizi boyunca ABD’nin Kürtleri silahlandırdığını hatırlatarak TSK’yı “basit bir gezinti değil, kanlı bir çatışma ortamı beklediğini” savundu. Türkiye’deki terör eylemlerinin yeniden başlaması da dahil olmak üzere Ankara için büyük riskler bulunmasına rağmen operasyonun büyük oranda karara bağlandığını belirten uzmanlar, “Kürt meselesinin Türk- Rus ilişkileri açısından Suriye Devlet başkanı Beşşar Esad’ın geleceğinden daha zorlu bir konu olarak kalacağını” kaydederek operasyonun Ankara’nın Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ni kapsayan barış sürecinden çıkmasına” neden olabileceğine de işaret etti.
‘Suriye’nin iç işleri’
Olası Afrin operasyonuyla ilgili Washington’dan açıklamalar da sürüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert günlük basın toplantısında, Türkiye’nin Afrin’deki YPG mevzilerini vurduğuna dair haberleri doğrulayacak bir bilgiye sahip olmadığını söyledi. Nauert, Erdoğan’ın Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile kurulacak sınır gücünü “terör ordusu” olarak nitelendiren sözleri hakkında “Türkiye çok önemli ve değerli bir NATO ülkesi” dedi. ABD’nin Suriye’de bulunma amacının IŞİD’i ortadan kaldırmak olduğunu savundu, “SDG ile yaptığımız herhangi bir faaliyet Suriye’nin iç işiyle alakalıdır” diye konuştu. Pentagon sözcülerinden Binbaşı Adrian Rankine Galloway ise Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada “IŞİD’le mücadele koalisyonunun Afrin’de hiçbir unsurunun bulunmadığını zira o bölgede IŞİD’in olmadığını” söyledi. “Tüm tarafları gerilimi daha fazla tırmandırmaktan uzak tutmaya davet ediyoruz” diye konuşan Pentagon sözcüsü, “Türkiye’nin güvenlik endişelerini çok ciddiye aldıklarını” da vurguladı. Bu arada Sputnik’e konuşan ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun basın dairesinden bir yetkili, “Koalisyonun IŞİD’in son direnişine nokta koymak için SDG’yi eğitmeye ve askeri teçhizat sevk etmeye karar verdiğini” söyledi.
'Çok ciddi karşılığı olur'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kanada’nın Vancouver kentinde düzenlenen Kuzey Kore konulu Dışişleri Bakanları Zirvesi’nde ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson’a ile yaptığı görüşmede Suriye sınırında “Sınır Güvenlik Gücü” adı altında bir ordu kurulmasının ‘çok ciddi karşılığı olacağını’ söylediğini aktardı. Görüşmenin ardından basına açıklamalar yapan Çavuşoğlu, “Bu durumun çok ciddi vahim bir durum olduğunu ve ilişkilerimizi ciddi şekilde tehlikeye sokacak bir adım olduğunu ve geri dönülmez bir sürece girebileceğimizi (Tillerson’a) açık bir şekilde söyledim” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu ayrıca önceki akşam ABD Savunma Bakanı James Mattis ile de Suriye konusunu konuştuklarını, hem muhtemel sınır birlikleri hem de Türkiye’nin olası Afrin operasyonunu ele aldıklarını kaydetti. Bunun yanında Çavuoğlu dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede “Soçi toplantısı, Suriye’deki gelişmeler ve Suriye’de rejimin ihlalleri” ele alındı.