Rumların efsane lideri Klerides öldü

Kıbrıs Rum yönetiminin uzun yıllar liderliğini yapan tanınmış siyasetçi Glafkos Klerides, yaşlılıktan kaynaklanan bir dizi rahatsızlık nedeniyle kaldırıldığı hastanede dün akşam saatlerinde hayatını kaybetti. Dün aynı zamanda KKTC'nin 30'uncu kuruluş yıldönümüydü.

cumhuriyet.com.tr

Kıbrıs sorununun yakın tarihine damga vuran 94 yaşındaki Klerides, merhum Türk lider Rauf Denktaş’ın müzakere masasında hasmı, özel hayatta ise dostuydu. 1993-2003 yılları arasında Rum kesiminin liderliğini yapan Klerides, bir süredir Lefkoşa Rum kesimindeki özel Evangelista kliniğinde tedavi görüyordu. Böbrek, kalp ve solumum sorunları çeken Klerides’ten dün sabah ümit kesildi.

Hürriyet'ten Ömer Bilge'nin haberine göre aile doktoru Yosif Kasios, "Tıbbın da bir sınırı vardır, huzur içinde uyuyor” diyerek Rum liderin ölüm döşeğinde olduğunu açıkladı. Ardından akşam saatlerinde Klerides’in ölüm haberi geldi. Rum radyo ve televizyonlarından doktorun, “Ümit kalmadı” açıklaması Klerides son nefesini vermeden kliniğin önüne yüzlerce sevenin toplanmasına neden oldu. İngiliz Uluslar Topluluğu (Commenwealth) zirvesi için Sri Lanka’da bulunan Rum lider Nikos Anastasadis ise, ‘manevi babam’ dediği Klerides’in ölümü üzerine seyahatini yarıda kesme kararı aldı.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında Rum ekonomisini ayağa kaldıran ve AB’ye sokan lider olarak tarihe geçen Klerides'in ne zaman toprağa verileceği henüz belli değil.

 

EOKA’nın kurucularından

1919 yılında dünyaya gelen Klerides, Kıbrıs’ın yakın tarihine damga vurmuş isimlerden. Kıbrıs adasını Yunanistan’a bağlamayı amaçlayan EOKA örgütünün kurucuları arasında yer alan Klerides, uzun yıllar müzakere masasında mücadele ettiği Rauf Denktaş gibi İngiltere’de hukuk eğitimi gördü. Klerides, Kıbrıs siyasetinde rakip olsalar da Rauf Denktaş ile yakın arkadaşlık kurdu. Klerides ile Denktaş’ın müzakere masasında birbirlerine anlattıkları fıkralar, Türk ve Rumlar arasında sürekli gündem oldu.