Rumları devre dışı bırakan anlaşma
AB üyeleri, 25 Mart 2010 tarihinde parafe edilen Türkiye-AB yatay havacılık anlaşmasının imzalanması için AB Komisyonu'na yetki verdi.
cumhuriyet.com.trBu yıl içinde imzalanması beklenen anlaşmayla Türkiye ile Kıbrıs Rum kesimi dışındaki 26 AB üyesinin daha önce imzaladıkları ikili havacılık anlaşmaları yasal zemine kavuşacak.
Türkiye, sivil havacılık anlaşması bulunmamasını gerekçe göstererek Kıbrıs Rum kesimi uçaklarına havalimanlarını ve hava sahasını kapatmaya devam edebilecek. Anlaşmayla Türkiye'nin hava sahasını Kıbrıs Rum kesimi uçaklarına açmaması, Rumlardan çok Fransa'yı rahatsız etti.
Fransa, anlaşmanın imzalanması için AB Komisyonu'na yetki verirken tek yanlı bir deklarasyon yayımlayarak AB Konseyi'nin 2007, 2008, 2009 ve 2010 aralık zirveleri kararlarında, limanların ve hava sahasının Rum kesimine açılması konusunda Türkiye'ye yaptığı çağrıları hatırlattı.
AB Komisyonu ve 27 üye ülkenin ortak deklarasyonunda ise yatay havacılık anlaşmasının Türkiye ve Kıbrıs Rum kesimi arasındaki havacılık ilişkileri üzerine yeni bir hüküm getirmediği belirtilerek Türkiye'ye Ek Protokol yükümlülüklerini yerine getirme ve Kıbrıs Rum kesimiyle ilişkileri normalleştirme yolunda adım atma çağrısı yapıldı.
Yatay havacılık anlaşmasının imzalanarak yürürlüğe girmesiyle Türkiye, limanların açılmaması nedeniyle 2006 yılında AB tarafından dondurulan 8 fasıl arasında bulunan taşımacılık politikasının açılış kriterlerinden birisini yerine getirmiş olacak.
Anlaşmayla Türkiye merkezli havayollarının AB pazarına daha etkin şekilde girmesinin yolu açılacak. Türk şirketleri, AB kentleri arasında tarifeli seferlere başlayabilecek.
AB mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, 2002 yılında verdiği bir kararda, AB üyelerinin üçüncü ülkelerle imzaladıkları havacılık anlaşmalarının AB mevzuatına uygun olmadığına hükmederek anlaşmaların yenilenmesini istemişti.