'Rumlar sondaja başlarsa Türkiye de başlar'
Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız, Rumların sondaj kararını uluslararası hukuka aykırı, provokasyon olarak nitelerken Rumların öngürülen tarihte sondajı başlatması halinde Türkiye'nin de "önümüzdeki hafta" çalışmalarına başlayacağını söyledi.
cumhuriyet.com.trTaner Yıldız, makamında Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyeleri ile buluşmasında bakanlığın, bu günlerde özellikle Türkiye'nin ithalata olan bağımlılığını azaltmaya yönelik yoğun uluslararası ilişkiler kurduğunu, bu açıdan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır, Tunus ve Libya'ya yaptığı ziyaretin olumlu geçtiğini söyledi.
Daha çok Kıbrıs ile ilgili son kriz üzerinde durulduğu, DMD üyeleriyle buluşma sırasında Bakan Yıldız, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin, ilan ettiği münhasır ekonomik bölgede sondaj kararını, uluslararası hukuka aykırı, "provokatif" bir çalışma ve Rum Kesimi'nin "statüsünü pekiştirmeye yönelik" olduğunu vurguladı.
Kararın, Kıbrıs'ın tümünün haklarıyla bir ilgisinin bulunmadığının da altını çizen Yıldız, "Bu bir tahriktir, bu bir provokasyondur" ifadelerini kullandı.
Taner Yıldız, Bakanlıktan bir heyetin KKTC'ye gittiğini anımsatarak Rumların sondaj başlaması halinde, Türkiye'nin ilk olarak Norveçli bir şirket ile sismik çalışmalarını başlatacağını anlattı. Yıldız, Norveçli şirketle bir anlaşmanın olduğunu belirterek, şirketin ismini vermenin doğru olmayacağını söyledi.
"Çalışmalara ilk olarak tek gemiyle başlanacak"
Bu çalışmaların ilk olarak tek bir gemi ile başlayacağını kaydeden Yıldız, "Çalışmalar ne zaman başlar" yönündeki soruya, Rumların sondaj kararının, öngörülen tarihte uygulanmaya geçilmesi halinde "önümüzdeki hafta" başlayabileceğini ifade etti.
Kıbrıs'ta yapılacak çalışmaların sonucundan "son derece ümitli" olduklarını söyleyen Taner Yıldız, Türk tarafının Akdeniz'de yapacağı bu çalışmalar sırasında savaş gemilerinin refakat edeceğini de söyledi.
Taner Yıldız, bir soruyu yanıtlarken Kıbrıs'ta yapılacak çalışmaların, Kıta Sahanlığı'nın sınırları içerisinde, Kıta Sahanlığı Anlaşması ile belirlenecek sahalarda yürütüleceğini anlattı.
Türkiye ile KKTC arasında yapılan "Kıta Sahanlığını Sınırlandırma Anlaşması"nın ne zaman imzalanacağı sorulması üzerine Yıldız, gelişmeleri dikkatle izlediklerini belirterek, anlaşmayı "her an imzalama durumuna geldikleri"ni kaydetti.
"Noble şirketini muhatap almıyoruz"
Bir soru üzerine Rumların sondaj çalışmaları için anlaştığı ABD'li Noble şirketini muhatap almalarının söz konusu olmadığını belirten Yıldız, buna karşın ABD'den bazı kişilerle görüştüklerini ve Noble şirketinin çekilmesi gerektiğini söylediklerini belirterek böyle büyük bir risk alabileceklerini sanmadığını söyledi.
Bakan Yıldız, Kıbrıs'ta yapılacak çalışmalardan dolayı başka ülkelere bir gerilim yaşanmasını beklemediğini de bildirdi.
"AB bir tercih yapmalı"
Bu arada, AB'yi de uyaran Yıldız, Dönem Başkanlığının, gelecek yılın ikinci yarısında öngörülen biçimde Rumlara verilmesi halinde Türkiye'nin nasıl bir tavır takınacağının "çok net" olduğunu vurgularken, bu konuda Dışişleri Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını belirterek, "Bu AB açısından önemli bir tercih olacağını düşünüyorum" dedi.
Nükleer santral projesi
Türkiye'de Japon şirketlerince bir nükleer santral yapılması konusuna ilişkin olarak Yıldız, Japonya'da başbakanın değişmesi ile birlikte "siyasi irade"yi duymak istediklerini ilettiklerini anlattı.
Yıldız, farklı ülkeler ve farklı firmalarla görüşmelerin sürdüğünü de belirtikten sonra Yıldız, Türkiye'nin nükleer santral ile ilgili kararlılığının, "herhangi bir kazaya endeksli olmadığı için takdirle karşılandığını" ifade etti.
Taner Yıldız, ithalata bağımlılığını azaltmak istediklerini vurguladığı buluşma sırasında ABD'den teklif gelmesi halinde değerlendireceklerini ama şimdiye kadar bir teklif gelmediğini de söyledi.
Libya ile işbirliği
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Libya'da muhataplarıyla yaptığı görüşmelerde üzerinde durulan iki temel konulardan birini, Güney Akdeniz'de elektrik enterkoneksiyonunun oluşturduğunu belirterek Suriye, Ürdün, Lübnan, Filistin, Mısır, Libya, Cezayir ve Tunus gibi ülkeleri kapsayacak projeyi çok önemsediklerini söyledi.
Bu projeye ilişkin Master Planı'nın Türkiye tarafından gerçekleştirilebileceği umudunu dile getiren Yıldız, bu konudaki çalışmaların Türkiye'nin enerji piyasasının büyütülmesi ile ilgili olduğunu da ifade etti.
Bakan Yıldız, TPAO'nun Libya'nın Fizan Çölü'nde çalışmalarını yaptığını anımsatarak, bu çalışmalara yeniden başlanabileceğini Libyalı muhataplarına ilettiklerini, Libya tarafının da memnuniyeti dile getirdiğini anlattı.
Mısır ile doğalgaz işbirliğine ilişkin olarak da Yıldız, Mısır tarafının, ne kadar gaz aktarılabileceğini bildireceğini belirterek, topun Mısır'da olduğunu ifade etti.
'İsrail ile herhangi bir enerji projesi olmaz'
Diğer bir soruyu yanıtlarken İsrail'in, Türkiye'nin filo baskını nedeniyle başta özür olmak üzere şartlarını yerine getirmedikçe, bu ülke ile herhangi bir projenin yürütülmesinin söz konusu olmadığının altını çizen Yıldız, ne kadar kaliteli olursa olsun hiç bir enerji kaynağının, vatandaşın onurundan daha önemli olmadığını söyledi.
Venezüella ile enerji alanındaki işbirliği olanaklarını görüşmek üzere gelecek hafta bir ekibin oraya gideceğini anlatan Yıldız, bu konuda ticari kriterlerin taşıdığı önemine de vurgu yaptı.